Petromyzon marinus

Umjesto krapa iz Skadarskog jezera izvukli vampir ribu

"Ovo u suštini nije riba već kolousta, odnosno predak ribe koja nema donju vilicu i koja vodi parazitski način života"
336 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2014. 05:55h

Braća Baja i Igor Dragojević upecali su juče oko sedam časova na Žabljaku Crnojevića vampir ribu, koja isisava životne sokove iz drugih riba.

Baja Dragojević tvrdi da je riba dugačka oko 70 centimetara i teška svega kilogram i trista grama, sa pipcima po cijelom tijelu i otvorom na vrhu.

"Prvi put sam vidio nešto ovakvo, nema vilice, stalno ispušta neku vodu, izgleda kao neka zmija. Ovako nešto nije kod nas ulovljeno posljednjih dvadeset godina", kazao je Dragojević.

Biolog Danilo Mrdak kazao je "Vijestima" da se radi o vrsti ribljeg parazita, koji se u našem narodu zove zmijuljica (Petromyzon marinus), dok ga u inostranstvu nazivaju i ribljim vampirom.

"Ovo je relativno velika odrasla jedinka što je dosta rijetko. Ovo u suštini nije riba već kolousta, odnosno predak ribe koja nema donju vilicu i koja vodi parazitski način života. Zmijuljice nemaju škržne poklopce, već imaju nekoliko pari škržnih otvora (niz rupica iza glave) kroz koje izlazi voda koja prolazi preko škrga", kazao je Mrdak.

Tvrdi da je ova vrsta česta u slatkovodnim vodama, koje imaju vezu sa morem u Evropi i Sjevernoj Americi, jer se radi o vrsti koja se mrijesti u slatkoj vodi, a hrani se u slanoj.

"Odrasle jedinke hrane se parazitiski i to tako što se kače za krupne ribe i zubima probijaju krljušti i tjelesni zid da bi se hranile tjelesnim tečnostima i mišićnim tkivom. Kako u jezeru postoje krupne vrste ribe (prije svega krap/šaran) i kako je krap relativno brojan, ovoj vrsti nije problem ishrana u Skadarskom jezeru te stoga vjerovatno jedan dio jedinki ostaje permanentno u slatkoj vodi i ne migrira u more", kazao je Mrdak.

Dragojevići tvrde da će zmijuljicu preparirati zbog specifičnosti vrste i zato što je veoma rijetka na našim prostorima.

Nema opasnosti za riblji fond Skadarskog jezera

Strani naučnici su potrošili ogromna sredstva kako bi suzbili ovu vrstu u jezerima i rijekama, gdje je ova vrsta desetkovala populaciju pastrmki, bijele ribe i drugih vrsta za komercijalni i sportski ribolov.

Mrdak je kazao da kod nas nema takvih opasnosti, jer je kod nas jako rijetka i da je ribolovci hvataju jednom u 15 godina.

"Ona ne ubija ribu, već se prikaču na nju koliko joj je potrebno da se nahrani i pusti je. Kod nas ona sigurno neće smanjiti riblji fond, pogotovu zbog toga što je ovo jedina odrasla jedinka koja je uhvaćena u jezeru u posljednjih petnaestak jezera", kazao je Mrdak.