Problem sa registracijom djece: Pedijatra ni za lijek

“Problematično je da nemate stalnog ljekara i zbogvakcina koje dijete treba da primi”
1 komentar(a)
Dom zdravlja Blok V, Foto: Boris Pejović
Dom zdravlja Blok V, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.06.2014. 19:42h

Zbog nedostatka pedijatara, sugrađani imaju mnogo problema da registruju dijete kod izabranog doktora. Jedan od roditelja ispričao je “Vijestima” da već više od dva mjeseca bezuspješno pokušava da registruje bebu, ali da su ga ljekari samo “prebacivali” iz jednog u drugi dom zdravlja.

“Problematično je da nemate stalnog ljekara i zbogvakcina koje dijete treba da primi”, kazao je, insistirajući na anonimnosti. Iz Doma zdravlja su potvrdili da imaju veliki problem, jer je, kako je pojasnio, posljednjih godina došlo je do značajnog porasta broja stanovnika.

“Tako da broj pedijatara u Domu zdravlja (sistematizovano 25 izvršilaca navedenog zanimanja), više nije adekvatan u odnosu na broj građana”, saopšteno je iz institucije kojom rukovodi Nebojša Kavarić.

Precizirali su da su problem predočili i nadležnim institucijama, pojasnivši da će do rješenja problema pedijatre raspoređivati “u skladu sa mogućnostima”. “Planovi za rješavanje navedenog problema su vezani za trenutnu reformu zdravstvene zaštite kroz formiranje zdravstvenih centara, kao i izmjenu i dopunu akta o sistematizaciji JZU Dom zdravlja Podgorica”.

Naglasili su da se ipak, uprkos poteškoćama, nikada nije dogodilo da je pacijentu uskraćena zdravstvena zaštita, bez obzira na to da li ordinira doktor kod kojeg je pacijent registrovan, ili njegova zamjena.

Zagoričani vode djecu u grad popodne

U Domu zdravlja u Zagoriču pedijatri poslijepodne rade samo četiri sata, na šta se žale brojni stanovnici tog dijela grada. Nadležni, pak, odgovoraju da se u popodnevnim časovima djeca mogu pregledati u bilo kojoj drugoj ambulanti u gradu.

“Izabrani doktor za djecu u prvoj smjeni radi osam sati dnevno, a u drugoj četiri sata. Nakon toga, pacijenti se mogu pregledati u bilo kom zdravstvenom objektu u gradu”, saopštili su iz Doma zdravlja.

Bonus video: