NTO: 15 odsto manje turista, razloga mnogo

Taj pad je dobrim dijelom uslovljen činjenicom da su izostale studentske ekskurzije iz Srbije i BiH
79 pregleda 36 komentar(a)
turisti, plaža, Foto: Luka Zeković
turisti, plaža, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.06.2014. 17:46h

Da se crnogorski turizam nalazi u „vanrednom stanju“, bilo je jasno na današnjoj konferenciji za novinare čelnih ljudi nacionalne i budvanske turističke organizacije Saše Radovića i Aleksandra Armenka, koji su najavili jaku promotivnu kamapanju na svim tržištima, kako bi se umanjili negativni efekti rusko- ukrajinske krize.

Iako su obojica priznali da je u Crnoj Gori, kao i u metropoli turizma čak za 15 odsto manje gostiju nego u istom periodu prošle godine, oni su isto tako poslali, upravo dugoočekivanu poruku svim vlanicima privatnog smještaja, restoranerima i ostalim preduzetnicima u turističkom biznisu da ni po koju cijenu ne smiju povećavati cijene, te da se probude i krenu putem hotelijera, koji su pokrenuli akcijske prodaje sa gratisima.

„Vrijeme je da se zapitamo da li naša cijena opravdava kvalitet u većini naših restorana ili privatnom smještaju, posebno tokom jula ili avgusta. Došao je prag kada će tržište kazniti one koji su nerealni. Nije vrijeme za podzinje cijena i da filozofija da se od ljetnje sezone od mjesec i po može živjeti cijele godine je pase“, poručio je Radović i naveo da su oni koji su organizovano pristupili prodaji svojih kapaciteta ostvarili rezultate na nivou prošle godine.

Uvjeren da će sezona „krenuti pravim tokom“, Radović je naveo da su brojni izazovi pred „svima nama“, navodeći da su na četiri od pet emitiovnih tržišta ukrajinskom, ruskom, srpskom i bosanskom vanredne okolnosti.

„Ono što je sada izvjesno da će broj turista iz Ukrajine, nažalost, zbog krize biti manji. Zato smo preduzeli promotivne aktivnosti u Bjelorusiji, Azerbejdžanu i drugim zemljama kako bi donekle anulirali taj nedostatak iz Ukrajine. Trenutna situaicija nam nalaže da budemo aktivniji . Cilj nam je da i ovog ljeta ostvarimo posjetu na nivou prošle godine. Na današnji dan u Crnoj Gori boravi oko 24.000 turista, što je 15 odsto manje nego na isti dan prošle godine, a na ovakvo stanje utiče i znatno manji broj studentskih ekskurzija iz zemalja regiona. Ali nadu ulivaju podaci koje smo dobili od Aerodroma Crne Gore da je za prvih pet mjeseci prevezeno za pet odsto više putnika”, kazao je Radović.

Prema njegovim riječima, hotelijeri su se najbolje snašli u vanrednim okolnostima, ponudivši akcijske prodaje, te da to isto očekuje I od privatnog smještaja.

Ipak, Radović je našao i zamjerku medijima, te poručio da ubuduće treba više pažnje da se posvete aktivnostima koje se sprovode za spas sezone.

“Čini mi se da smo mi koji se bavimo turizmom u NTO negdje uvijek optuženi da želimo situaciju u Crnoj Gori predstavimo boljom , a sa druge strane, dio medija i privrede ipak ukazuju da ona nije takva. Sada je najbitnije da u narednom periodu, a posebno tu mislim na ulogu medija, predstoji jedan period kada ćemo zajednički raditi na dodatnoj promociji Crne Gore na pojedinim tržištima. Imali smo u dijelu štampanih medija fotografije praznih plaža, ali nije napisano da je toga dana bilo 21 stepen. Lako je na taj način baratati informacijama, i na neki način manipulisati javnošću, a činjenica je da nam u ovom trenutku svima nama to nije interes. Informacije naših medija prenose mediji u regionu i zato je bitno da budemo realni i da se manje baziramo na subjektivnim osjećajima, već uzimamo podatke zvaničnih institucija“, sugerisao je Radović.

On je najavio da će na tržištima regiona početi Road show kampanja, po gradovima Srbije i BiH, te da će već naredne sedmice doći i više od stotinu predstavnika medija iz Srbije, BiH i Makedonije, kao još jedan od načina bolje promocije na tržištima regiona.

Bjelorusi krpe ukrajinske rupe

Prve aktivnosti su po svoj prilici već urodile plodom, jer kako je kazao zamjenik direktora To Budve , Aleksandar Armenko, očekuje se dolazak 30 hiljada bjeloruskih turista.

„Posjeta sa toga tržišta biće za 50 odsto bolja. Imaćemo dneveno šest čarter letova iz Bjelorusije tokom ljeta. Upravo smo se vratili sa promocije koju smo imali u Minsku, i imamo zaista odlične vijesti.

Armenko je ipak sugerisao da se svi trebaju suzdržati od procjena uspješnosti sezone, jer glavna sezone tek počinje. Armenko je najavio brojne festivale i manifestacije kao još jedna od vidova poboljšanja prometa, počev od Spring break festivala, koji se ovoga vikenda održava na plaži Kamenovo, gdje se očeluje dolazak 15 hiljada gostiju, do Sea dance festivala na Jazu, za koji već ima najavljenu dnevnu posjetu od 20 hiljada ljudi.

Bonus video: