DRI odbila da saopšti koji su funkcioneri HGI dobili na hiljade eura

Vučinović je 2011. godine jednom od funkcionera isplatila čak 10.562 eura na osnovu “dnevnica”
13 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2014. 18:14h

Državna revizorska institucija (DRI) odbila je, pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka, da “Vijestima“ dostavi imena stranačkih funkcionera Hrvatske građanske inicijative (HGI) za koje je DRI, sprovodeći reviziju finansijskog poslovanja HGI za 2011. i 2012. godinu, utvrdila da su iz stranačke kase dobili pozamašna sredstva pod čudnim okolnostima.

“Zakonom o zaštiti ličnih podataka predviđeno je da se obrada ličnih podataka može vršiti po prethodno dobijenoj saglasnosti lica čiji se podaci obrađuju, koje se može opozvati u svakom trenutku. Lični podaci su i sve informacije koje se odnose na fizičko lice čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi. Iz sadržine navedenih odredbi, proizilazi da traženi podaci predstavljaju zaštićene lične podatke, odnosno da se uvid u iste može ostvariti samo uz prethodnu saglasnost lica čiji su podaci u pitanju“, obrazložili su iz DRI zašto ne mogu publikovati imena funkcinera HGI koji su uzimali državni novac pod nejasnim okolnostima.

DRI je, pored ostalog, utvrdila da je HGI 2011. godine jednom od svojih funkcionera isplatila čak 10.562 eura novca poreskih obveznika Crne Gore, a na osnovu “dnevnica i korišćenja sopstvenog vozila u službene svrhe“.

HGI do danas nije kupio stranački službeni automobil, iako su godišnji gotovinski troškovi te partije za službena putovanja njenih funkconera izuzetno visoki, na što je u svojim nalazima ukazala i DRI.

Za “naknade troškova smještaja i ishrane na službenom putu i naknade troškova prevoza na službenom putu“, HGI je svojim funkcionerima 2013. godine isplatila 22.851 euro, za trećinu više nego godinu dana ranije.

DRI je utvrdila i da je HGI 2012. godine osmorici svojih visokih funkcionera iz stranake kase, koja se puni iz državnog budžeta, isplatila čak 12.000 eura na ime „naknada za obavljanje partijskih aktivnosti“. Pritom nijesu plaćeni porezi i doprinosi na te naknade.

Ko su funkcioneri koji su izvršli i utaju poreza, te ko je njihov stranački drug koji je godinu dana ranije džepove napunio državnim novcem na ime korišćenja svog automobila u stranačke svrhe, HGI uporno krije.

Vučinovićeva pred tužiocem priznala izvlačenje novca

Zbog sumnje u pronevjeru od oko 400.000 eura novca poreskih obveznika Crne Gore u periodu od 2007. do 2011. godine, bivši visoki stranački funkcioner HGI Mato Marović podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednice partije Marije Vučinović.

Zamjenica onovnog državnog tužioca u Kotoru Ljiljana Milić nije, međutim, našla osnova da postupi protiv Vučinovićeve, iako su u saslušanjima pred tužiocem i predsjednica HGI i većina njenih najbližih saradnika praktično priznali raširenu praksu izvlačenja gotovine iz stranačke kase preko pisanja fiktivnih putnih naloga, kao i trošenje tog novca u podmićivanju birača HGI.

Vučinovićeva je ranije prećutala zahtjev da saopšti imena svojih stranačkih kolega koje je častila državnim novcem. Ona smatra da “Vijesti“ vode “medijsku hajku i harangu protiv HGI” jer ne objavljuju uspjehe i akcije HGI, već samo “pričaju o nekim izmišljenim finansijskim malverzacijama.“

Bonus video: