Obilježava se Svjetski dan zaštite životne sredine

Svjetski dan zaštite životne sredine proglasila je Generalna skupštine Ujedinjenih nacija 1972. godine
1 komentar(a)
Nacionalni park Durmitor, Foto: Arhiva Vijesti
Nacionalni park Durmitor, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.06.2014. 07:16h

U svijetu se danas, 5. juna, obilježava Svjetski dan životne sredine, a tim povodom Agencija za zaštitu životne sredine organizovaće niz događaja kako bi skrenula pažnju najšire javnosti o značaju i potrebi očuvanja zdrave životne sredine.

Svjetski dan zaštite životne sredine proglasila je Generalna skupštine Ujedinjenih nacija 1972. godine.

Ovogodišnji moto svjetskog dana zaštite životne sredine je „Podignite svoj glas, a ne nivo mora“, kako bi se podržala akcija UN koje su ovu godinu proglasile godinom razvoja malih ostrvskih država.

Ekološki pokret Ozon povodom 5. juna, upozorio je da je krajnje vrijeme da se spriječi nena dalja devastacija i degradacija i ugrožavanje živog svijeta.

Ozon je pozvao građane i organizacije civilnog društva da podrže inicijativu za sanaciju divljih deponija industrijskog i neuređenih smetlišta komunalnog i opasnog otpada i uspostavljanje pravilnog sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama u Crnoj Gori.

U nevladinoj organizaciji (NVO) Zeleni Crne Gore smatraju da Crna Gora nije dovoljno bogata da bi sačuvala svoju životnu sredinu. Oni su ocijenili da korišćenje prostornih resursa za egzistenciju i razvoj čovjeka ne mora biti grubo, nego može biti u skladnoj sinergiji sa njima.

Nevladina organizacija (NVO) Grin houm (Green Home) organizovaće sjutra, povodom Svetskog dana životne sredine, jednodnevni izlet na Ulcinjsku solanu i Šasko jezero za učenike osnovnh škola i gimnazijalce iz gradske opštine Tuzi.

Ta NVO svake godine simboličnim akcijama obilježava taj datum, kako bi skrenula pažnju na važnost očuvanja prirodnih resursa i životne sredine i istakla neophodnost suživota sa prirodom i razumijevanje obostranih potreba i koristi.

Bonus video: