Perast: Palata Smekja biće obnovljena

Raskošna građevina iz 18. vijeka godinama je od prodaje privatnoj firmi iz Budve čekala na rekonstrukciju u hotel
842 pregleda 2 komentar(a)
perast, Foto: Arhiva Vijesti
perast, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.06.2014. 19:46h

Raskošna palata Smekja u Perastu iz 18. vijeka konačno će biti preuređena u hotel sa pet zvjezdica. Rekonstrukciju će finansirati kompanija “Jadran Perast”, koja je u većinskom vlasništvu budvanskog biznismena Branka Ćupića.

Poslije godina čekanja, firma “Jadran” podnijela je Ministarstvu održivog razvoja i turizma zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, kao prvog dokumenta u proceduri za dobijanje građevinske dozvole.

U zahtjevu se navodi kako “Jadran Kotor” ima namjeru “isključivo rekonstrukcije objekta, te pretvaranja u turističke svrhe”.

Kompanija “Imobilia”, u vlasništvu Ćupića postala je vlasnik kompleksa “Jadran Perast”, kupovinom akcija na državnom tenderu, čime je preuzela gazdovanje atraktivnim nekretninama u Boki Kotorskoj.

“Naša kompanija se obavezala da će sadašnji kompleks, koji čine Palata Smekja i nova zgrada napravljena krajem prošlog vijeka u vrijeme ekspanzije proizvodnje u ovdašnjoj fabrici konfekcije u potpunosti biti rekostruisani, da će arhitekturu fabričke hale uskladiti sa izgledom fasada peraških zgrada i na tom mjestu napraviti hotel sa pet zvjezdica. Riječ je o površini objekata od oko pet hiljada kvadratnih metara na obali uz more”, piše na sajtu “Imobilie”.

Palata Smekja se nalazi u središnjem, priobalnom dijelu Perasta, uz crkvu Sv. Marka. Sastoji se iz dva dijela - starijeg, izgrađenog 1764. godine, koji se nalazi između obalnog i starog puta i mlađeg dijela koji je započet 1764. godine, a završen 30-ih godina XX vijeka.

Najveća je palata u Perastu. Građena je u potpunosti od korčulanskog kamena. Ima prizemlje, dva sprata i belveder. U nivou prvog sprata je prostrana terasa, cijelom dužinom fasade, a na drugom i trećem spratu su balkoni sa balustradom. Na ulaznom dijelu palate je grb kazade Čizmai - ruka koja drži stabljiku („čičimak”) sa zvijezdama koje su znak porodice Smekja. Novi dio palate završen je 1936. godine, po uzoru na postojeće prizemlje i sprat, u istom stilu i od istog materijala. U oba dijela palate je od 1936. godine bila smještena fabrika konfekcije „Jadran Perast”. Masiv je zgrade stilski jednostavan, ali dovraci i pragovi prozora odaju djelimično renesansnu jednostavnost u potezima, dok oblik gornjih pragova sa školjkastim ukrasnim motivom i uopšte ornametalna strana zgrade, pa tako i stilizacija balustrada sa renesansnim rozetama, imaju dašak baroka. U palati se nalazi i jedna osobenost stare primorske arhitekture, presvođen zatvoreni prelaz preko glavne ulice, kojim su dvije palate spojene.

Osim ove, Ćupić je vlasnik još nekoliko atraktivnih palata u Boki, palace Zmajević, palace Tripoković dok u Budvi i dalje gazduje srednjovjekovnom starogradskom tvrđavom Citadela.

Kotorska biskupija osporava vlasništvo nad kompletnom konteovom imovinom

Kotorska biskupija, odnosno crkve Svetog Marka i Svetog Nikole podnijele su tužbu protiv države Crne Gore i “Jadran Perasta”, osporavajući vlasništvo nad kompletim kompleksom palate Smekja.

Tužba podnijeta sredinom januara 2007. je kao teret upisana na gotovo sve djelove palate, što se navodi u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine. Kompleks palate od ukupno 7.267 kvadrata izgrađen je na parceli od 3.709 metara kvadratnih.

U vlasništvu biskupije, osim bogomolje, su i dvije prostorije od 226 kvadrata.

Porodica Smekja pripadala je kazadi Čizmai, kao pomorci pominju se rano, u drugoj polovini XVI vijeka. Familiju je do ekonomskog uspona doveo Petar Smekja, poslije čuvenog trgovačkog poduhvata, kada je brodom „Leon Coronato” doprinio privrednom povezivanju baltičkih zemalja sa Venecijom 1746. godine.

Dvije godine kasnije, 1748. on postaje „konte”, a 1779. porodica Smekja je pripojena kotorskom plemstvu.

Njihov kompleks gleda na ostrva Sveti Đorđije i Gospa od Škrpjela, koja spadaju u najdragocjenije i najviše fotografisane djelove kulturnog, pritodnog i turističkog blaga Crne Gore.

Bonus video: