Kazna za barsku bolnicu zbog neprijavljivanja trovanja

Šest učenika završilo je u bolnici zbog simptoma trovanja hranom nakon što su se vratili iz škole prirode na Žabljaku
53 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2014. 13:22h

Sanitarni inspektor Igbala Duraković izrekla je kaznu Opštoj bolnici u Baru od 1.500 eura, dok je direktorku ove zdravstvene ustanove kaznila sa 250 eura zbog neprijavljivanja slučaja trovanja učenika OŠ “Blažo Jokov Orlandić”, zbrinutih na Dječjem odjeljenju barske bolnice, piše Barinfome.

Zaposleni na Dječjem odjeljenju bolnice u Baru ogorčeni su zbog izrečenih kazni, tim prije, jer im je, kako kažu, preče od svega bilo spasavanje života otrovane djece.

Šest učenika završilo je u bolnici zbog simptoma trovanja hranom nakon što su se vratili iz škole prirode na Žabljaku.

Učenici III, IV i V razreda su od 26. do 31. maja bili u školi u prirodi, smješteni u hotelu "Planinka", posredstvom agencije "Lux Tours" iz Budve. Iz hotela "Planinka" negiraju da imaju bilo kakve veze sa trovanjem.

U školu juče nije išlo 79 od 150 učenika koliko ih je bilo na Žabljaku.

Šta je uzrokovalo njihovo trovanje pokazaće analize čiji se rezultati očekuju danas.

Šta god da je uzork trovanja, Ministarstvo prosvjete se odriče odgovornosti. Na pitanja Atlas televizije da li i ko treba da vodi računa o zdravlju đaka na školskim putovanjima, da li i ko treba da provjerava čime se učenici hrane tokom takvih putovanja i koliko je slučajeva trovanja hranom u posljednjih godinu bilo i da li je iko snosio posljedice, iz Ministarstva su kazali da škola u prirodi nije dio obrazovnog programa osnovnog obrazovanja i vaspitanja, već se, kako kažu, organizuje u skladu sa godišnjim planom rada, koji donosi Školski odbor uz mišljenje Savjeta roditelja.

"Ovo nije obavezni dio nastavnih sadržaja koji škola mora da realizuje u toku jedne školske godine, pa je organizacija i realizacija škole u prirodi isključiva odgovornost ustanove. Posebno napominjemo da se škola u prirodi za odjeljenje, razred, ili čitavu školu organizuje tek kada svi roditelji daju saglasnost u pisanoj formi da njihovo dijete – učenik škole može da pohađa školu u prirodi, odnosno da učestvuje u njoj", navodi se u saopštenju.

Ipak, s obzirom na to da se trovanje djece tokom boravka u Školama u prirodi iz godine u godinu ponavlja, neko, smatraju u udruženju Roditelji, konačno bi trebalo da odgovara.

Posljednji slučaj iz Bara, ističe Mihailović, zabrinjava sve roditelje i buduće odluke o eventualnom boravku njihove djece u školama prirode

Kako stvari sad stoje, Mihalović kaže, jedino rješenje je da roditelji tuže sve strane, kaže Mihailović.

"Znači da tuže školu, da tuže agenciju koja je organizovala taj put i da tuže tu ustanovu odnosno konkretno taj hotel u kome su bili i da će sud nakon toga utvrditi šta se desilo", navela je ona.

Posljednji slučaj iz Bara, ističe Mihailović, zabrinjava sve roditelje i buduće odluke o eventualnom boravku njihove djece u školama prirode.

"Rješenje nije da se skroz ukinu već je rješenje da se pronađe i definiše jedinstvena procedura za sve škole i da se tačno zna ko je odgovoran za koji korak u cijeloj proceduri organizacije i realizacije. Sigurno da im neće biti svejedno s obzirom na prethodno iskustvo, jer mislim da sve ovo treba da nam ukaže na to koliko je važno da precizno definišemo pravila", napominje Mihailović.

Galerija

Bonus video: