Kolašin: Škola za osnovno muzičko obrazovanje obilježila tri i po decenije rada

Publika je imala priliku da čuje i dobitnike nagrada na prestižnim državnim i regionalnim takmičenjima
74 pregleda 0 komentar(a)
Škola za osnovno muzičko obrazovanje, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Škola za osnovno muzičko obrazovanje, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.06.2014. 13:49h

Velikim godišnjim koncertom učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje obilježili su Dan te ustanove i tri i po decenije uspješnog rada. Mladi talentovani muzičari ponovo su, na najljepši način, sugrađanima približili svijet ozbiljne muzike, svirajući kompozicije Mocarta, Baha, Kabalevskog, Karadimčeva... Na koncertu na kojem su nastupali učesnici starijih razreda muzičke, publika je imala priliku da čuje i dobitnike nagrada na prestižnim državnim i regionalnim takmičenjima.

Gitaristkinja Nađu Grdinić, koja je osvojila prvo mjesto na međunarodnom takmičenju „Fantast 2014“ u Bečeju i dobitnica Zlatne lire na Festivalu mladih muzičara u Herceg Novom, a koja je u klasi profesorice Milene Vračarić, sivirala je kompoziciju Đ.B. Pergolezija „Gdje je onaj cvjetak žuti“. Pijanistkinja Gala Dulović, koja je je osvojila prvo mjesto i na takmičenju u Bečeju, ali i na međunarodnom takmičenju „Mladi virtuoz“ u Begradu, briljirala je i u rodnom gradu, svirajući kompozicije Ribickog i Mocartove „Lake varijacije“. Gale je u klasi profesora Vanje Šćepanovića.

Duo harmonika, dobitnice Zlatne lire u Herceg Novom, Milena Rondović i Anđela Vlahović, koje su u klasi profesorice Ivane Peković i ovog puta su izvele Sabovu kompoziciju. Buran aplauz sugrađana izmamila je i gitaristkinja Nađa Begović, koja je u Bečeju bila druga, a u Herceg Novom osvojila Srebrnu liru, odsviravši kompoziciju Oberlajtnera „Limar“. Nađa je , takođe, u klasi prfesorice Vračarić.

Na godišnjem koncertu kolašinske muzičke škole, koji je tradicionalno jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u tom gradu i ovog puta zapažen nastup imao je hor te ustanove, pod dirigentskom palicom Marijane Čavor. Mješoviti orkestar, u klasi profesorice I direktorice škole Ružice Rakočević, izbođenjem kompozicija “Crnogorska svita” Pašćana I Kojanova, Karadimčeve III Minijature I “Tangom za Klod” R. Galliana. na upečatljiv način pokazao je raskoš talenat I trud mladih kolašinskih muzičara.

Bonus video: