Sudski savjet zadovoljan radom: Nijedan sudija nije razriješen prošle godine

U izvještaju o prošlogodišnjem radu sudova, navodi se da je pokrenuto pet disciplinskih postupaka zbog neurednog vršenja sudijske funkcije
2 komentar(a)
Sud, Sudija, Presuda, Foto: Shutterstock
Sud, Sudija, Presuda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2014. 10:24h

Sudski savjet prošle godine nije donio nijednu odluku o razrješenju sudija, ni o njihovom privremenom udaljenju sa te funkcije.

U izvještaju o prošlogodišnjem radu sudova, navodi se da je pokrenuto pet disciplinskih postupaka zbog neurednog vršenja sudijske funkcije, na osnovu Zakona o sudovima.

“Dva predloga su odbijena kao neosnovana, dok su tri odbačena kao neblagovremena. Sudski savjet u prošloj godini nije donio nijednu odluku o razrješenju od vršenja sudijske funkcije”, kaže se u Izvještaju.

Zakonom je propisano da Sudski savjet donosi odluku o privremenom udaljenju od duznosti sudije ako mu se odredi pritvor, ako je pokrenut krivični postupak za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje sudijske funkcije i nakon što Savjet prihvati predlog za pokretanje postupka za razrješenje.

“U toku 2013. godine, Sudski savjet nije donio nijednu odluku o privremenom udaljenju od dužnosti sudije”, kaže se u Izvještaju.

Savjet je donio 11 odluka o privremenom upućivanju sudija, od čega deset u Viši sud u Podgorici zbog privremeno povećanog obima posla i velikog broja neriješenih predmeta i jednu u Osnovni sud Cetinje, nakon što je njegov predsjednik privremeno udaljen od vršenja dužnosti.

Bonus video: