Zaposlene na aerodromima brinu koncesije, prijete protestom

Zboru prisustvovala većina od oko 130 radnika Aerodroma Tivat koji su potpisima podržali zaključke o organizovanju protesta ukoliko se ne prihvate njihovi zahtjevi upućeni Ministarstvu saobraćaja i Bordu direktora
229 pregleda 60 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.08.2018. 05:39h

Zaposleni na Aerodromu Tivat odlučili su da organizuju proteste ukoliko Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ne odustane od namjere da raspiše tender za davanje koncesija nad vazdušnim lukama u Tivtu i Podgorici.

Na sastanku prije dvije večeri, dogovoreno je da protest bude brzo izvjestan ako Bord direktora preduzeće Aerodromi Crne Gore ne potpiše već odavno pripremljeni i usaglašeni predlog kolektivnog ugovora na nivou te kompanije. To bi zaposlenima, kako smatraju, obezbijedilo kakvu-takvu pravu sigurnost pred najavljenu „valorizaciju“ aerodroma.

Prema informacijama izvora „Vijesti“, zboru je prisustvovala većina od oko 130 radnika Aerodroma Tivat koji su potpisima podržali zaključke o organizovanju protesta, ukoliko se ne prihvate njihovi zahtjevi upućeni Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i Bordu direktora ACG.

Iz sindikalne organizacije Aerodroma Tivat juče nisu željeli da zvanično komentarišu zbivanja i odluke na zboru radnika, istakavši da se u svemu koordininišu sa kolegama iz sindikalne organizacije Aerodroma Podgorica i da će zajedno izaći sa zvaničnim stavom.

Dodali su i da se sindikati oba aerodroma pripremaju da učestvuju u javnoj raspravi o nacrtu koncesionog akta i koncesionog ugovora za aerodrome, a koje je pripremilo ministarstvo Osmana Nurkovića (BS) i o čemu će se centralni okrugli sto održati 10. septembra u Podgorici.

MSP namjerava da aerodrome ponudi u koncesiju na 25 godina, a Vlada računa da će iz tog posla odmah dobiti najmanje 100 miliona eura na ime „predujma koncesione naknade“.

Ministarstvo u nacrtu koncesionih dokumenata međutim, nije navelo kolika je minimalna godišnja naknada (procenat od ukupno ostvarenih svih godišnjih prihoda koje koncesionar napravi na aerodromima), ispod kojeg država neće dati u zakup vazdušne luke.

Potpredsjednik opozicione Demokratske Crne Gore Momo Koprivica ocijenio je juče da je koncesija nad aerodromima “nastavak doboš ekonomske politike, zasnovane na doktrini totalne rasprodaje, čiji je rodonačelnik Milo Đukanović.”

„Umjesto da uvede red u državna preduzeća, Vlada rasprodaje te vitalne resurse. Privatizovati infrastrukturu znači biti u očajnom stanju i nemati osjećaj, niti viziju o stvaranju nove vrijednosti, rekao je Koprivica na pres konferenciji.

On je istakao da se “mora primijetiti i gromoglasno utišavanje Socijaldemokrata, koje je znak popuštanja i brze kapitulacije nakon što je obnovljena priča o pravnom epilogu slučaja Ramada.”

Koprivica: Vlada nudi mit ili nema čime popuniti budžetske rupe

Koprivica smatra nelogičnom ocjenu iz nacrta koncesionog akta da će takva valorizacija aerodroma imati pozitivne efekte jer je navodno privatna kompanija kojoj će se aerodromi dati u zakup “motivisana da promoviše turizam i ekonomski razvoj. “Ova šokantna ocjena najbolje govori da Vlada ne zna prirodu svog posla i ustavne nadležnosti. Za ovu privatizaciju vitalnih privrednih i državnih resursa mogu biti samo dva motiva. Jedan je pribavljanje mita u složenim poslovnim aranžmanima koje javnost teško može analizirati i pratiti, a drugi je popunjavanje budžetskih rupa zbog sve veće krize u državnoj kasi,“ kazao je Koprivica.

Demokrate su predložile da se umjesto koncesije, ali i nastavka partijskog rukovođenja aerodromima, Vlada opredijeli da zadrži aerodrome u državnim rukama, ali da sklopi ugovor o upravljanju aerodromima sa kompetentnom upravljačkom strukturom koja će obezbijediti efikasan rad i razvoj vazdušnih luka uz značajno smanjenje transakcionih troškova koje nameće aktuelni partitokratski model upravljanja tim resursom.

Bonus video: