Više je građevinskih radnika i inspektora, nego gostiju

Višegodišnje oslanjanje na rusko i ukrajinsko tržište i upozorenje turističkih stručnjaka da smo zapostavili Zapadnu Evropu, sada nas je sustiglo kao bumerang
0 komentar(a)
sezona turisti, Foto: Arhiva "Vijesti"
sezona turisti, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.06.2014. 06:14h

Trenutno u Petrovcu ima više građevinskih radnika i inspektora raznih lokalnih i državnih službi, nego gostiju. Rusi su mi otkazali kuću, a profit u ugostiteljskim lokalima, kafićima i restoranima je za 80 odsto manji nego prošle godine “, riječi su jednog od vodeći petrovačkih ugostitelja Ilije Armenka, koje najbolje oslikavaju posrnuće ovogodišnje ljetnje sezone usljed rusko-ukrajinske krize.

I dok se nadležni, prije svega Ministarsvo turizma i Nacionalna turistička organizacija (NTO), uporno trude da umanje efekte krize, prebrojavajući nepostojeće goste, a primorski gradovi ostaju pusti, stvarna slika je mnogo gora i od one koja se pokušava sakriti.

Višegodišnje oslanjanje na rusko i ukrajinsko tržište i upozorenje turističkih stručnjaka da smo zapostavili Zapadnu Evropu, sada nas je sustiglo kao bumerang.

Niko sa sigurnošću više i ne može govoriti o sezoni, procjenama kakva će ona biti, ali jedno je sigurno: da će se sve „slomiti“ na privatnom smještaju, zakupcima plaža i trgovcima u privremenim objektima, čiji su konzumenti upravo bili gosti u najbrojnijem, privatnom smještaju.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju za 2. jun

Bonus video: