Budva - grad kula i bezakonja

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović poručio je u martu da profesor Ralević više nikada neće moći da planira prostor u Budvi
526 pregleda 13 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.08.2018. 19:16h

Mimo zakonske procedure usvojen je ključni planski dokument - Izmjene i dopune Detaljnog urbanističkog plana Budva centar, koji je odgovoran za urbanistički haos i gradnju solitera i kula na najatraktivnijem dijelu metropole turizma, potezu od Zavale do Avale.

To jasno piše u dokumentu nakon što je tek poslije sedam godina “isplivao”, a u kome obrađivač plana - projektni biro „Del projekt“ iz Budve, pisano obavještava Opštinu Budva i Ministarstvo održivog razvoja da im Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, profesora Miodraga Ralevića, kome je povjerena izrada, nije dostavio Nacrt plana na uvid i da “ne znaju da li je urađen u skladu sa Zakonom i programskim zadatkom”.

U istom tekstu upozoravaju da zbog svega toga ne žele da snose nikakvu odgovornost za dokument u koji nijesu imali uvid.

Uprkos tim upozorenjima Del projekta, Skupština opštine Budva u avgustu 2011. godine donosi izmjene i dopune DUP-a Budva centar, a prethodno zeleno svjetlo daje i resorno ministarstvo.

Time su drastično napravljene promjene u priobalnom prostoru Budve i praktično je pretvoren u grad kula.

Nova gradska uprava pretresom arhive pronalazi brojne spise koji jasno ukazuju da su prilikom donošenja glavnih planskih dokumenata napravljeni očigledno svjesni propusti i nezakonitosti, kako bi se što prije usvojili:

“A investitorima i moćnicima koji su u to vrijeme pristizali u Budvu, izlazilo u susret i omogućila gradnja, prije svega, stanova za tržište, što je bio milionski vrijedan biznis”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Sve je počelo dolaskom nove gradske vlasti 2005. godine, koja odlučuje da promijeni Budvu. U oktobru 2008. usvaja se kontroverzni planski dokument DUP Budva centar, koji je imao rok važenja pet godina.

Izrada je povjerena Ralevićevom Arhitektonskom fakultetu. On je ponudio četiri koncepta razvoja Budve - model primorskog grada, model Kompakt grada, model Vrtnog grada i model Grada kula.

Od ponuđenih rješenja, Grad kula - urađen po modelu turističkih centara Vankuvera i Long biča, postaje najprihvatljiviji.

Međutim, nije se dugo čekalo na izmjenu plana, pa Opština Budva samo dvije i po godine kasnije odlučuje se na izmjene i dopune tog DUP-a.

Iako je u prvi mah izgledalo da će se izmjene odnositi samo na nekoliko manjih lokacija, u stvarnosti je bilo sasvim drugačije. Povećava se spratnost na brojnim parcelama na Slovenskoj plaži, obodima plaže Mogren i izlazi se u susret pojedinačno mještanima, iza kojih su stajali građevinski lobiji, da im se na njihovim imanjima ucrtaju kompleksi zgrada.

Opština posao povjerava birou Del projekt i njihovim predstavnicima saopštavaju da je riječ o manjim izmjenama, ali se kao izvođač angažuje Arhitektonski fakultet.

Prema potpisanom ugovoru, obrađivač plana – Del projekt morao je biti o svemu upoznat.

Tako, međutim, nije bilo u praksi, o čemu nedvosmisleno svjedoče upozorenja Opštini i MORT- u, a na koja se očigledno niko nije mnogo obazirao.

Del projekt, kako stoji u dokumentu, tražio je raskid ugovora, jer nije htio da stoji iza planskog dokumenta u koji kao obrađivač plana nijesu imali uvid.

“Ugovorom od 29. aprila 2010. Del projekt se obavezao da Opštini Budva, kao obrađivač, izradi izmjene i dopune DUP Budva centar. Ugovorom o saradnji obrađivač je ove poslove povjerio Arhitektonskom fakultetu iz Beograda, na zahtjev Opštine Budva. Arhitektonski fakultet je dostavio jednu verziju Nacrta plana za koje je Ministarstvo tražilo određene dorade. Novi korigovani Nacrt plana je dostavio Agenciji za planiranje prostora, koja je isti prolijedila Ministarstvu bez znanja ugovarača - Del projekta“, stoji u pismu koje je početkom marta 2011. „Del projekt“ dostavio kabinetu predsjdnika Opštine Budva.

Upozoravaju da nijesu imali uvid u Nacrt plana i da ne znaju da li je odrađen u skladu sa Zakonom i programskim zadatkom i “kakve konsekvence može da snose zbog nepoštovanja procedure”.

“Iz tog razloga tražimo hitan raskid ugovora“, stoji u pismu.

Istog dana Del projekt uputio je pismo i Ministarstvu održivog razvoja, kojim ih takođe obavještavaju da nijesu imali uvid u Nacrt...

“Ukoliko u okviru dostavljene planske dokumentacije ima bilo kakvih neusklađenosti sa programskim zadatkom ili zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, mi ne preuzimamo nikakvu odgovornost, a sa Opštinom Budva ćemo raskinuti ugovor zbog nastale situcije”, navodi se u pismu u koje su “Vijesti” imale uvid.

Iako je očiglendo procedura bila prekršena, planski dokument usvaja se pola godine kasnije, nakon čega je prethodnih godina izdato više stotina građevinskih dozvola.

Uništeni su najvredniji resursi u opštini

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović poručio je u martu da Ralević više nikada neće moći da planira prostor u Budvi.

“Ralević je potpisnik tri najveća koruptivna plana - detaljnih planova centra Budve, centra Petrovca i Bečića, čime je napravio najveći urbanistički zločin. Tvorac urbanističkog haosa, čije posljedice trpimo i tek ćemo trpjeti, trajno je uništio najvrednije resurse na području naše opštine. Sinonim svega protiv čega smo se godinama borili, još kao dio građanskih inicijativa, kada smo željeli da stavimo van snage detaljne urbanističke planove Budva centar i Petrovac centar, koje je tadašnja DPS vlast izigrala, ostavljajući ih na snagu, Raleviću je sada definitivno više zabranjeno da bilo šta planira po Budvi, ali ćemo se potruditi da saniramo ono što je već učinjeno i spriječimo da se realizuju brojni megalomanski projekti ucrtani u planovima”, kazao je tada Krapović za “Vijesti”.

Bonus video: