Mornarice VCG i Slovenije dobile prve sertifikovane protivminske ronioce

Sertifikate je dobilo šest pomorskih diverzanata iz Pomorskog odreda MCG i dvoje pripadnika 430.mornaričkog diviziona Vojske Slovenije
76 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2014. 18:26h

Ministri odbrane Crne Gore i Slovenije Milica Pejanović-Đurišić i Roman Jakić uručili su danas u Tivtu osmorici pripadnika mornarica dviju država, sertifikate o uspješno završenoj osnovnoj obuci za protivminske ronioce.

Prvi dio kursa koji je obuhvatio teoretski dio i osnovne praktične vježbe, održan je od 10. februara do 16.maja u Sloveniji, dok je drugi dio koji podrazumijeva završne praktične vježbe i rad na uništavanju pravih ubojnih sredstva pod vodom, realizovan je od 19. do 30. maja u Crnoj Gori.

Slovenački i crnogorski ronioci proteklih su dana ronili u zalivu Boke Kotorske, kao i u akvatorijumu poligona na rtu Kočište u zalivu Trašte.

Sertifikate je dobilo šest pomorskih diverzanata iz Pomorskog odreda MCG i dvoje pripadnika 430.mornaričkog diviziona Vojske Slovenije.

Svečanosti održanoj povodom završetka obuke, prisustvovali su ambasador Slovenije u Crnoj Gori Vladimir Gasparič, načelnik Generalštaba VCG admiral Dragan Samardžić i komandantni Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković, odnosno Mornarice Slovenije, kapetan bojnog broda Boris Geršak.

Ističuči da su mornarice dviju država slične po veličini i da već godinama imaju izvanrednu međusobnu saradnju, komandant MCG, kbb Darko Vuković, kazao je da je zajednička obuka i izgradnja protivminskih kapaciteta dvije mornarice počela prije nekoliko godina.

"Ova ceremonija sertifikovanja naših protivminskih ronilaca predstavlja krunu tih aktivnosti. Ronioci Pomorskog odreda MCG dostigli su nakon višemjesečnog uvježbavanja i rada jednu veoma značajnu novu sposobnost kako za nacionalne potrebe, tako i za regionalno angažovanje pomorskih snaga po sistemu "Smart Defence". To je i novi podstrek i impuls za integraciju Vojske i države Crne Gore u NATO", istakao je Vuković podsjećajući da su protivminski ronioci MCG već sproveli i dvije komplikovane operacije pregleda akvatorijuma u Boki i vađenja neeksplodiranih ubojnih sredstva, pa su tako krajem prošle godine iz akvatorijuma Kumborskog tjesnaca, pronašli, izvadili i neutralisali preko 7 tona eksplozivnih naprava.

On je izrazio očekivanje da će dvije mornarice u narednom peridou svoju saradnju dokazati i zajedničkim učešćem u međunarodnim pomorskim operacijama na Mediteranu.

Vukovićev slovenački kolega, kbb Boris Geršak naglasio je da dvije mornarice već godinama sprovode zajedničku pomorsku vježbu sa bojevim artiljerskim i raketnim gađanjem u vodama Crne Gore, te da je slovenački patrolni brod VNL-11 "Triglav" redovni gost naših luka, a sa njime su nedavno i četvorica pripadnika MCG išla na vježbu u Grčku.

"Ova i druge brojne aktivnosti koje preduzimamo u saradnji i povećanju interoperabilnosti naših mornarica, je mehanizam sa kojim izgrađujemo snage osposobljen i spremne za izvođenje raznih zadataka na području obezbjeđenja stabilnosti na moru, prije svega u regionu", istakao je Geršak dodajući da dvije mornarice sve češće dokazuju i svoje sposobnosti za djelovanje u slučaju prirodnih ili vještačkih katastrofa pri čemu podržavaju civilne službe.

Galerija

Bonus video: