CGO: Uprava za inspekcijske poslove nije sposobna da spriječi korupciju

Centar za građansko obrazovanje smatra da Uprava nije uspostavila adekvatan sistem funkcinisanja
0 komentar(a)
Boris Marić, Foto: Savo Prelević
Boris Marić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.05.2014. 12:37h

Uprava za inspekcijske poslove nije osposobljena da preuzme obavezu prevencije korupcije iz Poglavlja 23, zaključak je Centra za građansko obrazovanje.

Nakon desetomjesečnog projekta i analize podataka na temu “Uloga inspekcije u borbi protiv korupcije” CGO smatra da Uprava nije uspostavila adekvatan sistem funkcinisanja jer su njeni inspektori zavisni od naredbi iz kabineta direktora, finansijski vezani za dobru volju Ministarstva finansija da izađe u susret njihovim zahtjevima a ne mogu da prepoznaju ni rizike od korupcije jer nemaju utvđeno načelo integriteta.

Pravni savjetnik CGO Boris Marić podsjetio je da je većina inspekcija, izuzev prosvetne i poreske, već dvije godine objedinjeni jedinstveni organ. Međutim, njeni službenici su u Podgorici dislocirani na 20-ak radnih mjesta i nemaju centralni informacioni sistem, odnosno mogućnost pristupa podacima Uprave.

“Suština formiranja jednog državnog organa bila je da se poboljša inspekcijski nadzor, međutim naši nalazi pokazuju da se to nije desilo,” rekao je Marić na pres konferenciji.

On je objasnio da je Akcionim planom za Poglavlje 23 Uprava prepoznata kao centralni organ u borbi protiv korupcije i da bi inspektore trebalo osposobiti da od početka 2005. ”postupaju po metodologiji analize rizika”.

“To znači da Uprava mora da ima akt o integritetu kako bi procjenila sposobnost inspektora da preduprede korupciju ali i da sami budu korumpirani,” rekao je pravnik CGO.

Bonus video: