Kako su zakonito pojeli Petrovac

Šta ćemo dalje sa objektima kojima je devastirano Crnogorsko primorje, u dijelu Petrovačke rivijere?
269 pregleda 6 komentar(a)
Petrovac, Foto: Zoran Đurić
Petrovac, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.05.2014. 09:15h

Poštovani Tužioci Crne Gore i poštovani Ministre Unutrašnjih poslova Crne Gore,

Obzirom, da smo se više puta obraćali Državnim institucijama i Organima lokalne samouprave Opština Budva, kojima je Zakonska obaveza da u slučaju postojanja sumnje da su u radnjama pojedinca ili ustanove sadržani elementi bića krivičnog djela, bez dvoumljenja i bez odlaganja podnesu krivične prijave nadležnom Državnom tužiocu ili nadležnoj Upravi policije, te da je ispunjavanje ove zakonske obaveze, ignorisano od strane svih kojima smo se obraćali, nalazimo za shodno da Vam se na ovaj način obratimo.

Izvinite ako ovo činimo na Zakonom neprimjeren način, jer ovo niti jeste, niti može biti krivična prijava, obzirom da je objavljena u dnevnim novima ali mislimo da je ovo istovremeno i dobar način da i šira javnost ima uvid u ono šta se dešava u Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva.

Nadamo se da će te razumjeti to što Vam se obraćamo putem štampe obzirom da izbor Vrhovnog Državnog Tužioca još uvijek nije završen, a mišljenja smo da ovo saznanje treba da ima upravo Vrhovni Državni Tužilac.

Takođe smo se odlučili da Vas na ovaj način kontaktiramo i iz razloga što smo ovih dana svjedoci obećanja da će te preduzeti radnje istrage, u vezi navoda iz štampe kojim je ukazano na nepravilnosti u radu nekih Javnih preduzeća,

Prilikom izdavanja Građevinske dozvole broj. 06-02-U-876/136 od 25.10.2013.godine, kojom se Ćurković – Lukić Radmili, Polzoi Vjeri i Dangubić Jovanu, odobrava izgradanja stambeno -poslovnog objekta, na dijelu urbanističe parcele broj 7C, u bloku broj 7, a koji dio čini kat.parc.821 KO Petrovac Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva je zanemarujući obavezu državnog organa da postupa u skladu sa zakonom i planskim dokumentima na najgrublji način povrijedio odredbe Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata kao i Zakona o Upravnom postupku i istu izdao ne u skladu već suprotno odredbama navedenih zakona.

Na dijelu urbanisticke parcele br.7c, u okviru bloka 7 koju čini katastarska parcela 821 KO Petrovac u zahvatu DUP-a „Petrovac Centar“ izvođač radova"Fidija Invest" Doo je izgradila petospratnicu čime je ovaj prostor koji se nalazi na prvoj liniji od mora bespovratno izgubljen i devastiran.

Ovo je već treći put da firma "Le Pont" Doo iz Podgorice putem štampe ukazuje na postupanje suprotno Zakonu o organu lokalne samouprave Opštine Budva, koji se bave poslovima izdavanja rješenja o građevinskoj dozvoli i već treći put kako ukazujemo putem javnosti da se u rješenju koje se tiče izgradnje objekta na dijelu urbanističke parcele broj 7c u okviru bloka 7 koje je smješteno u Petrovcu, kriju nepravilnosti i nezakonitosti, koje su takve prirode da mogu da ukažu i na sumnju da se u tim radnjama suprotnim zakonu sadrže elementi nekih krivičnih djela.

I da ne bi bilo zabune firma "Le Pont" Doo iz Podgorice je ne samo putem štampe već i u postupku koji je pokrenula u vezi predmetne građevinske dozvole pred Sekretarijatom za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva kao i u postupcima koji su pokrenuti pred različitim inspekcijskim organima Crne Gore u svakom podnesku ( a bilo ih je veoma mnogo) ukazala na naprijed navedene nezakonitosti i nepravilnosti.

Zasigurno je i to da je objekat čiju sliku gledate izgrađen na osnovu građevinske dozvole koja nije izdata u skladu sa Zakonom, pa se pitamo šta dalje, i kako dalje ostvariti prava sa službenicima zaposlenim u Organu koji je izdao građevinsku dozvolu suprotnu propisima.

Šta nam valja činiti sa svima onima koji svojim neznanjem, neradom, namjerno ili ne namjerno omogućavaju da prostor Crne Gore kao i potpisnik ovog teksta budu oštećeni i onemogućeni da uživaju svoja prava.

Svi ćute!

Ćuti Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva,

Ćuti Glavni administrrator Opštine Budva,

Ćute Republičke inspekcije u oblasti urbanizma i građevinarstva,

Postavlja se pitanje da li će te i Vi poštovani Ministre i poštovani Tužioci da oćutite, sadržinu ovog teksta u vezi grubog kršenja Zakona, i sadržinu u vezi odugovlačenja i opstruiranja Upravnog postupka koji za posledicu ima devastaciju Crnogorske obale u Petrovcu?

Da bi smo Vam olakšali donošenje odluke, da li voditi računa o ovom tekstu ili ne, navešćemo Vam sledeće:

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva u postupku donošenja rješenja kojim se odobrava gradnja na dijelu urbanističke parcele nije tražio saglasnost svih vlasnika građevinskog zemljišta koji ulaze u sastav urbanističke parcele, a što je suprotno Zakonu o građenju.

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva, je tek nakon pravosnažnosti građevinske dozvole istu objavio na sajtu Opštine Budva. ( suprotno Zakonu o javnom informisanju).

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva izdao građevinsku dozvolu koja se za cijelu jednu etažu razlikuje od važećih urbanističko-tehničkih uslova.

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva je izdao građevinsku dozvolu po projektu koji nije urađen po važećim urbanističko-tehničkim uslovima.

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva, je izdao građevinsku dozvolu bez potrebe saglasnosti susjeda u odnosu na projektovane prozorske okvire standardnih parapeta, odnosno suprotno regulaciji građenja prema zadnjem dvorištu susjeda (suprotno važećem DUP-u "Petrovac-Centar").

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva je izdao građevinsku dozvolu koja nije u skladu sa DUP-om pri tome koristeći pojam preporučene spratnosti i pored činjenice da je to jedina građevinska dozvola koja je u ovom dijelu navedenog obuhvata DUP-a izdata kroz parametar preporučene spratnosti koji parametar se u konačnom potpuno razlikuje od onoga što je predviđeno DUP-om

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva je odbio predlog " Le Pont" Doo iz Podgorice za ponavljanje postupka izdavanja građevinske dozvole.

Glavni Administrator Opštine Budva, naložio je Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva, da ponovo odluči o predlogu za ponavljanje postupka.

Urbanistička inspekcija je naložila poništenje ove građevinske dozvole.

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva je donio rješenje kojim odbija predlog Urbanističke inspekcije za poništenje građevinske dozvole.

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva, podnosiocima zahtjeva, odnosno inicijatoru urbanističke kontrole nije dostavio rješenje kojim odbija predlog za poništenje građevinske dozvole.

Urbanistička inspekcija Crne Gore je na rješenje kojim se odbija njen predlog za poništenje građevinske dozvole izjavila žalbu Glavnom Administratoru Opštine Budva.

Glavni Administrator Opštine Budva nikada nije odlučivao po žalbi Urbanističke inspekcije Crne Gore.

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva, je izmislio nepostojeći postupak koji se navodno vodi pred Upravom za nekretnine i zaključkom prekinuo postupak po predlogu za ponavljanje postupka.

Glavni administrator Opštine Budva je ukinuo zaključak kojim se prekida postupak te naložio Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva da odluči o istom.

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva, i dalje nije odlučivao o predlogu za ponavljanje postupka.

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva nema namjeru da postupi po predlogu Urbanističke inspekcije Crne Gore.

Glavni Administrator Opštine Budva nema namjeru odlučivati po žalbi Urbanističke inspekcije Crne Gore.

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva nema namjeru postupiti po nalozima Glavnog administratora Opštine Budva.

Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva u ovom konkretnom slučaju je iznad i Uprave inspekcije Crne Gore i iznad Glavnog administratora Opštine Budva, odnosno nezakonito postupa direktno na štetu očuvanja prostora i poštovanja Zakona u provođenju istog.

Glavni Administrator Opštine Budva ne poštuje rokove koje zakon propisuje u vezi odlučivanja po žalbi Urbanističke inspekcije Crne Gore

I to nije sve

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva a da bi izbjegao svoju obavezu postupanja po nalogu Glavnog Administratora dostavlja rješenje kojim Glavni Administrator poništava rješenje o odbijanju predloga za ponavljanje postupka izdavanja građevinske dozvole licu koja uopšte nije stranka u postupku.

Da Vam ovo sve ne bi bilo konfuzno i da bi ste mogli održati koncentraciju čitajući ovaj tekst ponoviću vam još jednom:

Građevinskom dozvolom broj. 06-02-U-876/136 od 25.10.2013.godine odobrava izgradanja stambeno -poslovnog objekta, na dijelu urbanističe parcele broj 7C, u bloku broj 7, a koji dio čini kat.parc.821 KO Petrovac Ćurković – Lukić Radmili, Polzoi Vjeri i Dangubić Jovanu.

Zahtjev za ponavljanje postupka u kome je izdata navedena građevinska dozvola podnijet je od strane firme "Le Pont" Doo iz Podgorice.

Znači stranke u ovom postupku su samo:

Ćurković – Lukić Radmila

Polzoi Vjera

Dangubić Jovan i

"Le Pont" Doo iz Podgorice

Postavlja se pitanje zašto je Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva dostavio pomenuto rješenje firmi "Fidija Invest" Doo iz Podgorice koja samo izvodi radove na osnovu građevinske dozvole broj. 06-02-U-876/136 a koja dozvola uopšte ne glasi na tu firmu.

Izgleda da Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva postupa u interesu firme "Fidija Invest" Doo iz Podgorice jer taj isti sekretarijat nikada ama baš nikada nije donio zaključak ili rješenje kojim se navedenoj firmi priznaje status stranke u postupku (što bi bilo nemoguće) ili makar status zainteresovane stranke.

Uostalom firma "Fidija Invest" Doo iz Podgorice se nikada nije obratila Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva sa zahtjevom da joj se odobri status zainteresovane stranke u postupku za ponavljanje postupka kojim je donijeto rješenje o građevinskoj dozvoli broj. 06-02-U-876/136 .

Koji su razlozi za ovakvo postupanje Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva nije nam poznato ali zasigurno nijesu utemeljeni u zakonu niti su u skladu sa zakonom.

Da bi se zakonom propisani postupak što više odugovlačio kako bi se izvođaču radova omogućilo da u potpunosti završi objekat po građevinskoj dozvoli izdatoj suprotno zakonu Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva je firmi "Fidija Invest" Doo iz Podgorice kao licu koje uopšte nije stranka u postupku dostavio rješenje kojim Glavni Administrator poništava rješenje o odbijanju predloga za ponavljanje postupka izdavanja građevinske dozvole.

Zamislite "Fidija Invest" Doo iz Podgorice je protiv navedenog rješenja glavnog administratora Opštine Budva pokrenula spor pred Upravnim sudom Crne Gore.

Kako očekivano.

Vrijeme prolazi a ništa se ne dešava.

Niti je rješenje kojim Glavni Administrator poništava rješenje Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva kojim odbija predloga za ponavljanje postupka izdavanja građevinske dozvole konačan upravni akt protiv koga se može voditi upravni spor niti je "Fidija Invest" Doo iz Podgorice stranka ili zainteresovano lice u postupku koja može podnijeti tužbu Upravnom sudu.

Glavni Administrator Opštine Budva još uvijek nije dostavio spise predmeta Upravnom sudu Crne Gore

Izvođač radova "Fidija Invest" Doo iz Podgorice je po ovakvoj građevinskoj dozvoli skoro završio objekat pa je obzirom na to da u toku gradnje nije imao problema sa činjenicom da Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva prilikom izdavanja građevinske dozvole nije poštovao Zakon o građenju, odlučio je i umjesto da gradi tavan kao zadnju etažu iz građevinske dozvole sve pripremio i započeo da gradi visoko potkrovlje, a u svrhu stavljanja istog u promet, kao stambenu jedinicuu.

Glavni Administrator Opštine Budva, Građevinska inspekcija, i urbanistička inspekcija Crne Gore ćute, ćute, ćute ....

Vjerovatno se čeka usvajanje novog detaljnog urbanističkog plana "Petrovac-Centar".

Održivi razvoj nema šta, u Petrovcu se ne planira, nego sanira.

Poštovani Ministre i poštovani Tužioci moram da konstatujem a i Vama će biti jasno da sve ovo što smo naveli u ovom tekstu nije bitno nikom od zaposlenih u navedenim državnim organima i organima lokalne samouprave Opština Budva.

Sve naprijed navedeno traje već šest mjeseci a po svoj prilici se neće skoro ni završiti.

Svaki pravnik će biti šokiran brojem nepravilnosti i odluka suprotnih zakonskim odredbama koje će naći ako bude otvorio spise predmeta koji se trenutno nalaze pred Upravnim sudom, a odnose se na izdavanje građevinske dozvole, za građenje na dijelu urbanističke parcele broj 7c, u okviru bloka 7 KO Petrovac.

Ne sumnjamo da u Upravnom sudu Crne Gore, sjede vrsni pravnici, kojima neće promaći ni jedna od navedenih nepravilnosti, i ne sumnjamo kakva će odluka biti, ali ih pitamo, šta dalje?

Šta ćemo dalje sa građevinskom dozvolom, izdatom suprotno propisima?

Šta ćemo dalje sa objektima kojima je devastirano Crnogorsko primorje, u dijelu Petrovačke rivijere?

Nismo u mogućnosti, niti nam je potrebno da bilo koga upućujemo u nadležnosti, ali ako poštovani Tužioci i poštovani Ministre Unutrašnjih poslova, budete čitali ovaj tekst, htjeli bi smo samo da Vam ukažemo na odredbu Krivičnog Zakonika Crne Gore iz člana 386 stav 2, kao i na Vašu obavezu da u izvršavanju svojih redovnih obaveza, a po službenoj dužnosti, pokrenete odgovarajući postupak prema svakom licu za koje imate saznanje da je svojim radnjama učinilo krivično djelo kao i da ispitate sve navode informacije iz kojih proizilazi sumnja i mogućnost zloupotrebe zakona a na štetu i pojedinca i zajednice.

Bonus video: