Gradonačelniku tužba na sefte: Ugostitelji sa Pina izvode Opštinu na sud

Situacija se pogoršala poslije najave Novosela da mrežom ogradi šetalište i nastavi radove
98 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2014. 16:12h

Ugostitelji i trgovci čiji objekti gravitiraju gradskoj rivi i šetalištu Pine u Tivtu tužiće investitora - Opštinu Tivat i izvođača radova - nikšićku firmu „Erlang“, zbog probijanja rokova za rekonstrukciju i uređenje Pina.

Više od dva miliona eura vrijedna rekonstrukcija gradske rive drastično kasni i neće biti gotova na vrijeme za špic ljetnje sezone koji je na pragu, pa ugostitelji i privatnici pokreću tužbu zbog nadoknade štete koja je izazvana radovima na šetalištu tokom predsezone i dijela sezone. Oni tvrde da se dnevni pazari na Pinama u ugostiteljskim lokalima kreću oko 20 eura i da posluju sa velikim minusom čime je dovedeno u pitanje ukupno njihovo poslovanje tokom turističke sezone.

Drastičnu štetu ugostitelji i trgovci trpe još od oktobra prošle godine kada su počeli radovi, a Pine prekopane i pretvorene u kako se pokazalo, najveći infrastrukturni problem Tivta pred nastupajući špic.

U međuvremenu, opštinari su izašli sa “ingenioznim” predlogom da u sred ljeta, “odsjeku” gradsko pristanište i rivu od ostatka šetališta.

Novi gradonačelnik Ivan Novosel juče je predložio da se do 15. juna, kada na snagu stupa sezonska zabrana izvođenja građevinskih radova, obavljaju poslovi na cijelom gradilištu na Pinima, a nakon toga da se gradsko pristanište i dio Pina prema moru, ogradom i mrežom odvoji od promenade i na njemu nastave radovi na popločavanju kamenom.

„Imam čvrsto ubjeđenje od izvođača radova da će za sedam dana biti završen kompletan dio na terasama do ugostiteljskih i poslovnih objekata i prema zgradama, a da će cijeli prostor Pina biti betoniran. Ima veliki broj šahti koji treba zatvoriti, što je mnogo važno sa aspekta bezbjednosti. Preko 50 šahti je u pitanju. Imam informaciju da poklopci tih šahti stižu iz Njemačke. Već su na carini i ovih dana stižu u Tivat, obećao je Novosel.

Žičana barikada zaklanjaće i pogled i pristup moru u špicu

Novi predsjednik Opštine Tivat Ivan Novosel rekao je juče da će se poslije sedam dana od zatvaranja šahti steći uslovi da se dio koji je završen odvoji kako bi se stvorili uslovi za normalnu komunikaciju sa objektima i terasama ugostiteljskih objekata.

“Ta staza od gradske apoteke do kafe bara “Sirena” biće prohodna cijelom dužinom, obećao je gradonačelnik poslije protesta ugostitelja sa inače veoma posjećene gradske rive.

Ukoliko bude po njegovom, Tivat će špic sezone umjesto sa reperezentativnom novom rivom, dočekati sa improvizovanim betonskim šetalištem u Ulici maršala Tita, privremeno zatvorenim rupama i žičanom barikadom koja zatvara pogled i pristup moru.

Galerija

Bonus video: