Gdje je novac koji se daje za RTCG?

Strikovićeva je tvrdila da je stvarni minus tri i po miliona, jer treba dodati još dva i po miliona koje je dala Vlada za ranije dugove
52 pregleda 11 komentar(a)
Savjet RTCG sjednica, Foto: Boris Pejović
Savjet RTCG sjednica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.05.2014. 12:22h

RTCG je prošlu godinu završila sa gubitkom od 1,1 milion eura, rečeno je juče na sjednici Savjeta kuće koja treba da bude Javni servis.

Slavica Striković je tvrdila da je minus toliki samo na papiru: “Stvarni dug je tri i po miliona eura, jer ovom knjigovodstvenom treba dodati još dva i po miliona koje je dala Vlada za peglanje dugova iz pretprošle godine”.

Reakcija direktora Rada Vojvodića je bila burna:

"To nije tačno, nemoj tako da pričaš, nemoj da podmećeš”, kazao je Vojvodić koji je ljutito nakratko napustio sjednicu dobacujući Strikovićevoj “sramota, sramota".

Većina članova Savjeta se saglasila da je glavni problem što sistemski nije uređen način finansiranja. Vlada, kako je rekao Goran Đurović, namjerno neće da riješi taj problem nego svake godine zakrpi minus da bi taj medij držala u zavisnom poziciji.

I pored zahtjeva Savjeta da se smanje troškovi putovanja novinarskih ekipa u inostranstvu, oni su prošle godine premašili 200.000 eura.

Ekipama RTCG, osim putnih troškova i dnevnica, plaćani su i troškovi za taksi i korišćenje rentakar automobila. RTCG je za autorske honorare dala 274.000 eura.

Banjević: RTCG samo pomaže građanima da se dobro orijentišu

Primjedba Gorana Đurovića da je RTCG emitovanjem u glavnom dnevniku šestominutnog izvoda iz intervjua Mila Đukanovića prekršila pravila i da je pristrasno izvještavala, dočekana je na nož.

Vojo Banović je ocijenio da samo Đurović ima prijedbe, a Veselin Vujanović da se uopšte ne glasa o Đurovićevom stavu o pristrasnosti.

Branko Banjević je rekao da RTCG nije politički pristrasna nego samo pomaže građanima “da se orijentišu na pravi način” i da će “svako biti indirektno podržan ko se bori za strateške interese ovog prostora”.

“Imamo podatak da su mnogi plaćeni sa strane”, kazao je Banjević, ali nije precizirao na koga misli.

Bonus video: