Pred špic sezone

Tužba protiv Opštine Tivat i investitora zbog probijanja roka za obnovu Pina

Ugostitelji i trgovci tvrde da se dnevni pazari na Pinama u ugostiteljskim objektima kreću oko 20 eura i da posluju sa velikim minusom
3 komentar(a)
Pine, Tivat, Foto: Siniša Luković
Pine, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.05.2014. 16:21h

Ugostitelji i trgovci čiji objekti gravitiraju gradskoj rivi i šetalištu Pine u Tivtu tužiće investitora – Opštinu Tivat i izvođača radova – nikšićku firmu „Erlang“, zbog probijanja rokova za rekonstrukciju i uređenje Pina. Preko 2 miliona eura vrijedna rekonstrukcija gradske rive drastično kasni i neće biti gotova na vrijeme za špic ljetnje sezone koji je na pragu, pa ugostitelji i privatnici pokreću tužbu zbog nadoknade štete koja je izazvana radovima na šetalištu tokom predsezone i dijela sezone.

Oni tvrde da se dnevni pazari na Pinama u ugostiteljskim objektima kreću oko 20 eura i da posluju sa velikim minusom, čime je dovedeno u pitanje ukupno njihovo poslovanje tokom turističke sezone. Drastičnu štetu ugotsitelji i trgovci trpe još od oktobra prošle godine kada su počeli radovi, a Pine prekopane i pretvorene u kako se pokazalo, najveći infrastrukturni problem Tivta pred nastupajući špic sezone.

U međuvremenu, opštinari su izašli sa “ingenioznim” predlogom da u sred ljeta, “odsjeku” gradsko pristanište i rivu od ostatka šetališta. Naime, novi gradonačelnik Ivan Novosel juče je predložio da se do 15.juna, kada na snagu stupa sezonska zabrana izvođenja građevinskih radova, obavljaju poslovi na cijelom gradilištu na Pinima,a nakon toga da se gradsko pristanište i dio Pina prema moru, ogradom i mrežom odvoji od promenade i na njemu nastave radovi na popločavanju kamenom.

„Imam čvrsto ubjeđenje od izvođača radova da će za sedam dana biti završen kompletan dio na terasama do ugostiteljskih i poslovnih objekata i prema zgradama, a da će cijeli prostor Pina, koji je predmet ove investicije, biti betoniran. Ima veliki broj šahti koji treba zatvoriti, što je mnogo važno sa aspekta bezbjednosti. Preko 50 šahti je u pitanju. Imam informaciju da poklopci tih šahti stižu iz Njemačke. Već su na carini i ovih dana stižu u Tivat. Poslije sedam dana steći će se uslovi da se ovaj dio koji je završen odvoji kako bi se stvorili uslovi za normalnu komunikaciju sa objektima i terasama ugostiteljskih objekata. Ta staza od gradske apoteke do kafe bara Sirena biće prohodna cijelom dužinom,” obećao je gradonačelnik.

Ukoliko bude po njegovom, Tivat će špic sezone umjesto sa reperezentativnom novom rivom, dočekati sa improvizovanim betonskim šetalištem u Ulici maršala Tita, privremeno zatvorenim rupama i žičanom barikadom koja zatvara pogled i pristup moru.

Preporučujemo za Vas