Komunalnim policajcima ipak palica, ali ne smiju na žene i djecu

“Predviđeno je ograničenje upotrebe palice i vezivanja prema maloljetnicima, osobama sa invaliditetom i ženama"
28 komentar(a)
Komunalna policija vozilo, Foto: Čitalac reporter
Komunalna policija vozilo, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 29.05.2014. 15:02h

Vlada je ipak, u ponovnoj verziji zakona o komunalnoj policiji, predvidjela da komunalni policajci mogu koristiti sredstva prinude u očuvanju komunalnog reda.

Direktor Direktora za unutrašnju upravu u MUP-u Vesko Vukčević izjavio da je novina što su novim predlogom predvidjeli kontrolne mehanizme za upotrebu sredstava prinude.

“Predviđeno je ograničenje upotrebe palice i vezivanja prema maloljetnicima, osobama sa invaliditetom i ženama. Upotrebu sredstava prinude riješili smo na kvalitetan način i može se upotrijebiti u krajnjoj mjeri kada ne može da se obezbijedi red”, kazao je Vukčević.

On je napomenuo da predlog prediđa kontrolu upotrebe tih sredstava od strane posebne komisije, koja je dužna da svoje nalaze objavljuje na zvaničnoj stranici opštine.

Zakon o komunalnoj policiji krajem godine je u Parlamentu izazvao polemiku o upotrebi sile od strane komunalnih policajaca, nakon čega je vraćen na doradu.

“Komunalni policajci će morati da budu stručno osposobljeni za taj posao, a pored psihofizičke spremnosti moraće da zavodolje i druge opšte uslove predviđene za lokalne službenike”, kazao je Vukčević.

On je kazao da smataju da će primjena tog zakona obezbijediti razgraničneje nadležnosti komunalne policije i inspekcijskih službi na lokalnom nivou.

Vlada je potvrdila Memorandum o saradnji sa Evropskom unijom o učešću Crne Gore na osmom Naučno istraživačkom okvirnom planu, koji će crnogorskim istraživačima i naučnicima otvoriti fond od preko 77 milijardi eura.

Ministarka nauke Sanja Vlahović najavila je da će prisustvovati sjednici Vlade u Nikšiću, te da se nada da će efekat biti “ako ne i bolji” od zasijedanja u Kolašinu u martu.

“Takva forma rada doprinosi sinergiji i timskom radu, međusobno efikasnijoj komunikaciji ministara međusobno i sa premijerom”, kazala je Vlahović.

Bonus video: