Bivši italijanski ministar pod istragom i zbog poslova u Crnoj Gori

Klini je 2012. potpisao sporazum o gradnji eko zgrade u Podgorici, vrijedne 10 do 12 miliona eura

150 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti
Ažurirano: 22.03.2022. 11:17h

U Italiji je uhapšen bivši ministar za zaštitu životne sredine Korado Klini, koji je proteklih godina imao intenzivnu saradnju sa Vladom Crne Gore.

Klini, kojeg je tužilaštvo istraživalo od 2007. do 2011. godine, optužen je za zloupotrebu državnog novca i izdavanja lažnih faktura putem kojih je izvlačio iz državne kase novac namijenjen projektu za unapređenje životne sredine u Iraku, koji je sam odobrio. Tužilaštvo iz Ferare tvrdi da je Klini, sa preduzetnikom Augustom Kaloreom Pretnerom koji je takođe uhapšen, prebacivao dio novca koji je italijanska vlada namijenila projektu "New Eden" u Iraku, na lične račune u Švajcarskoj. Od projekta vrijednog 52 miliona, eura, navodno je Klini uzeo tri miliona.

Klini je krajem 2012. sa tadašnjim ministrom urbanizma Predragom Sekulićem potpisao sporazum o gradnji Eko zgrade, planirane u blizini tehničkih fakulteta. Tada je rečeno da će zgrada koštati 10 do 12 miliona eura, od čega je 60 odsto trebalo da da Italija

Paralelno sa istragom u Ferari, tužilaštvo u Rimu je otvorilo istragu o italijanskim ulaganjima u oblasti zaštite životne sredine u Crnoj Gori i Kini tokom Klinijevog mandata zbog sumnje u međunarodnu korupciju.

Tužilaštvo sumnja da je tokom sprovođenja dva projekta u Kini i Crnoj Gori, koje realizuju italijanske kompanije, isplaćivan mito, prenijelo je više italijanskih medija. Navodi se da se u Crnoj Gori radi o projektu od 14 miliona eura, ali nije precizirano o kojem. Istragom je obuhvaćena i Klinijeva supruga Martina Hauser, ekspertkinja za obnovljivu energiju i još četiri osobe. U ponedjeljak, prilikom hapšenja Klinija, finansijska policija je iz Klinijeve kancelarije oduzela dokumentaciju koja se tiče aktivnosti u Crnoj Gori i Kini.

Klini je krajem 2012. sa tadašnjim ministrom urbanizma Predragom Sekulićem potpisao sporazum o gradnji Eko zgrade, planirane u blizini tehničkih fakulteta. Tada je rečeno da će zgrada koštati 10 do 12 miliona eura, od čega je 60 odsto trebalo da da Italija. Početak radova je najavljen je za prve mjesece 2013. a završetak za 2014. godinu. Radovi, kako su se juče uvjerili reporteri “Vijesti” nijesu puno odmakli.

Klini i Sekulić u Podgorici u novembru 2012, Foto: Arhiva "Vijesti"

U Kini je sumnjiv projekat vrijedan 200 miliona. Klini je 2012. godine projekat "New Eden" koji se bavi prečišćavanjem riječnih voda, predstavio kao strateški bitan, kako za Irak, tako i za italijanske kompanije koje će imati ulogu u njegovom sprovođenju.

Sekulić: Ništa mimo zakona nije bilo, sve je Vlada verifikovala

Do istrage je došlo nakon što je otkriven niz lažnih faktura koje su stizale iz Holandije inženjerskom studiju Med Ingeneria iz Ferare, koji zajedno sa inženjerskim studijom uhapšenog Pretnera pripada konzorcijumu Nature Iraq, zaduženom za projekat "New Eden".

Bivši ministar urbanizma Predrag Sekulić rekao je “Vijestima” da je sa Ministarstvom koje je vodio Klini imao “više nego dobru saradnju u okviru više projekata, i dok je Klini bio državni sekretar i kada je imenovan za ministra”.

“Ne postoji mogućnost da je bilo nekih nezakonitih radnji. Sve sporazume morala je da verifikuje Vlada", rekao je Sekulić. Aktuelni ministar Branimir Gvozdenović nije htio da komentariše, kako je kazao, istrage iz druge države. Klini se 2009. srijetao i sa ministrom turizma Predragom Nenezićem.

Klinijeva supruga vodi projekat EK za podršku našoj Agenciji

Klinijeva supruga Martina Hauser, je vođa tvining programa između Italije i Crne Gore koji je finansirala EK, a koji je namijenjen Agenciji za zaštitu životne sredine Crne Gore

Tužilaštvo tvrdi da je novac za projekat u Iraku, da bi prikrio tragove, uplaćivan najprije holandskim kompanijama, zatim nekolicini kompanija sa Kariba koje su zadržavale procenat od dva do pet odsto, odakle je završavao na Klinijevim švajcarskim računima.

Klinijeva supruga Martina Hauser, je vođa tvining programa između Italije i Crne Gore koji je finansirala EK, a koji je namijenjen Agenciji za zaštitu životne sredine Crne Gore. U njenoj biografiji na sajtu italijanskog Ministarstva za životnu sredinu piše da je od 2004. godine koordinisala lokalne kancelarije Operativne grupe italijanskog ministarstva u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

Od 2002. do 2004. bila je direktor neprofitne organizacije Italsystem for Environment u Beogradu, koja jepromovisala italijanske kompanije koje se bave zaštitom životne sredine.

Njeno ime pominjao je "Monitor" prije dvije godine u kontekstu sumnjivih aranžmana sa podgoričkim preduzećem "Deponije". Hauser je bivša supruga nekadašnjeg crnogorskog ministra policije Andrije Jovićevića.

Galerija

Bonus video: