Centralni trg ostao pust: Siva Pljevlja popločana sivilom

Nema cvijeća, drveća, fontane, niti česme, nadzemni dio garaže ostao je prazan popločan sve istim sivim pločama
230 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2014. 19:29h

Inženjer pejzažne arhitekture Vaso Knežević smatra da nedavno izgrađeni Trg 13. jul u Pljevljima mora biti značajno transformisan kako bi u potpunosti bio podređen građanima i zadovoljio većinu karakteristika koju posjeduju svi bolji trgovi.

Knežević napominje da se nije razmišljalo planski, niti iz ugla ljudi od struke za uređenje prostora kada se ušlo u realizaciju projekta izgradnje podzemne garaže na Trgu 13. jula.

“Rezultat toga jeste sadašnji izgled trga u Pljevljima. Dobra stvar, ipak, je što je nadzemni dio garaže ostavljen građanima, a ne kao što je prema projektu planirano da bude parking za automobile”, kazao je Knežević.

On smatra da je sadašnji trg monoton i pun sivila, koje je uzrokovano jednoličnim popločavanjem granitnim pločama sive boje.

Knežević ističe da trg djeluje prazno bez ikakve prepoznatljivosti i bez adekvatnog repera, koji obično dominira trgom.

“Previše je popločanog prostora i nepostojanje zelenih zona sa niskim drvećem i rastinjem, cvjetnim bordurama i travnatim površinama. Na trgu ne postoji parkovski mobilijar, a cio prostor je i neadekvatno osvijetljen. Na trgu ne postoje ni vodeni elementi prostora odnosno fontane”, ističe Knežević.

Stara Pljevlja nisu bila uređena, ali su bila življa (foto: wordpress.com)

Da bi se sadašnji nedostaci otklonili Knežević predlaže da se on djelimično rekonstruiše.

On smatra da je potrebno razbiti popločano sivilo ubacivanjem kompozicionog rješenja u popločavanju, gdje bi se sa pločama življih boja razbila monotonija tamnog popločanog prostora.

„Ova intervencija ne bi bila velika ni preskupa, jer bi se pojedine sive ploče zamjenile svjetlijim, po već isplaniranom kompozicionom rješenju trga. Na sredini trga treba ubaciti skulpturu, spomenik ili neki drugi centralni reper, koji će dati autentičnost i jedinstvenost prostoru. Ovaj centralni reper bi dao prepoznatljivost trgu i podigao vrijednost na mnogo veći nivo, kakav trg i zaslužuje. Na prostor trga treba ukomponovati zelene ili cvjetne bordure oko centralnog spomenika. Dodati elemenat vode, u obliku fontane ili česme na ulazu u trg, na mjestu sadašnje higijenske česme, jer na centralnom dijelu trga ne postoji mogućnost zbog postojeće podzemne garaže i neprilagođenog prostora tom elementu trga“, napominje Knežević.

Knežević

Prema njegovim riječima, već je urađen projekat fontane u obliku dijatrete nakon sprovedenog konkursa za najbolje idejno rješenje.

Knežević kaže da je potrebno trg opremiti adekvatnim parkovskim mobilijarom, klupama, korpama za smeće, koji neće odudarati od datog prostora, kao što odudaraju ugrađene klupe u parkovskom dijelu trga.

On smatra da je potrebno postaviti i adekvatno osvjetljenje na trgu, prilagođeno pješacima, u vidu svjetiljki, adekvatnih za ovaj prostor, kako bi ravnomjerno osvjetljavale trg.

Knežević napominje da je sve navedene radove neophodno sistematski i planski riješiti, a ne kao i do sada, krpljenjem, naknadnim radovima, improvizacijom, kako zbog manjkavosti samog projekta, tako i zbog prenamjene prostora.

"Predlažem da za ovaj nadzemni dio garaže, odnosno Trg 13 jul u Pljevljima bude raspisan konkurs za najbolje idejno kompoziciono rešenje datog prostora, uz obavezan projektni zadatak od strane stručnih osoba iz Opštine Pljevlja, a ne da se i to uradi usputno i nesistematično, kao što se gradila čitava garaža. Smatram da ovaj trg, dom kulture, grad Pljevlja i Pljevljaci, zaslužuju da imaju jedan urban i lijepo uređen trg, koji će u budućnosti biti na razglednicama našeg grada. Ne treba da dozvolimo da on bude neka neprimjerena i nedovršena površina, koja neće imati nikakvu estetsku i autentičnu ulogu u gradu", ističe Knežević.

Galerija

Bonus video: