Sumnjive transakcije u HGI: Tužiocu nije dovoljno priznanje

Nekolicina saslušanih kazali su da su na njihova imena fiktivno pisani putni nalozi i uziman novac, ali pare nisu trošene na putovanja
117 pregleda 12 komentar(a)
Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević
Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.05.2014. 18:16h

Da posljednji slučaj u kome je Tužilaštvo u Podgorici konstatovalo kako nema krivičnog djela u činjenici da je aktivista DPS pokušao da otkupi lične karte, jer se on „samo šalio“, nije nikakva novost u postupanju tog dijela sudske vlasti, pokazuje i primjer Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, koje je lani ispitivalo prijavu o mogućoj pronevjeri državnih sredstava u jednoj od partija članica vladajuće koalicije u Crnoj Gori - Hrvatskoj građanskoj inicijativi.

Zamjenica ODT u Kotoru Ljiljana Milić, postupajući po krivičnoj prijavi bivšeg visokog funkcionera HGI Mata Marovića protiv predsjednice te stranke i ministarke bez portfelja u Vladi Crne Gore Marije Vučinović, zbog sumnje u navodnu pronevjeru, u oktobru prošle godine konstatovala je da Vučinovićka nije počinila to ali „niti bilo koje drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti“. Marović je Vučinovićku optužio da je u periodu 2007-2011, pronevjerila skoro 400 hiljada eura stranačkog novca, koje je podijelila sebi i svojim saradnicima, a prethodno ga je iz kase podigla na osnovu falsifikovanih putnih naloga.

U Službenoj zabilješci broj 289/11 koju „Vijesti“ posjeduju, a koju je Milićeva sačinila ispitujući osnovanost navoda Marovićeve prijave, međutim, u izjavama Vučinović, nekolicine njenih saradnika, ali i dvojice vještaka, ima osnova za sumnju da je u HGI u proteklih nekoliko godina, počinjeno više krivičnih djela - falsifikovanje finansijske dokumentacije, davanje lažnog iskaza, zloupotreba službenog položaja, ali i politička korupcija, odnosno podmićivanje birača te stranke. Preko svega toga, međutim, zamjenica ODT u Kotoru je prešla ne optuživši nikoga iz vrha HGI, iako su neki od funkcionera te stranke u svojim izjavama bukvalno priznali izvršena krivična djela.

Nekolicina saslušanih potvrdili su navode Marovića i istakli da su na njihova imena fiktivno pisani putni nalozi i uziman novac, ali pare nisu trošene na putovanja.

„Vijesti“ nisu uspjele saznati da li Vrhovno državno tužilaštvo i dalje stoji pri Milićkinim nalazima da u tome nije bilo nikakvih kršenja zakona, jer VDT ni nakon deset dana nije odgovorio na pitanja o ovom slučaju

„Vijesti“ nisu uspjele saznati da li Vrhovno državno tužilaštvo i dalje stoji pri Milićkinim nalazima da u tome nije bilo nikakvih kršenja zakona, jer VDT ni nakon deset dana nije odgovorio na pitanja o ovom slučaju.

Po Službenoj zabilješci ODT Ljiljane Milić, nekadašnji visoki funkcioner HGI Miroslav Marić u saslušanju je priznao da je dobio po 20 eura na osnovu dva putna naloga za službena putovanja.

„Za ostale putne naloge izdate prije 2008. godine ne može se izjasniti koliko ih je bilo, ali putni nalozi koji glase na njegovo ime i na osnovu kojih nije dobijao novac, niti išao na putovanje, niti ih je potpisao, a nije mu poznato ko je te putne naloge popunjavao i potpisivao umjesto njega“, zabilježilo je ODT Marićevo svjedočanstvo.

Konstatovano je da je sve rađeno po instrukcijama predsjednice partije i ministarke Vučinović.

Vučinovićka je u izjavi pred zamjenicom ODT negirala sve navode da je nezakonito raspolagala novcem, istakavši da je to radila “na osnovu odluka nadležnih organa stranke“

Vučinovićka je u izjavi pred zamjenicom ODT negirala sve navode da je nezakonito raspolagala novcem, istakavši da je to radila “na osnovu odluka nadležnih organa stranke“.

„Svi nalozi su predočeni i usvojeni od strane određenih organa stranke, svi su pravdani prema knjigovođstvu, a što je potvrđeno brojnim kontrolama i revizijama od strane DIK, DRI, MANS-a i nezavisnog revizora“ - kazala je Vučinović.

Njene tvrdnje podržao je i član Središnjeg odbora HGI i aktuelni predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

„Sredstva iz putnih naloga po kojima nisu izvršena putovanja, su po odluci Središnjeg odbora, isplaćivana članovima stranke radi pomoći.“ - izjavio je Deković.

Vještak ekonomsko-finansijske struke Dinko Milošević je, vještačeći finansijsku dokumentaciju HGI za period 2007-2011, utvrdio da je na ime putnih naloga, iz stranačke kase podignuto ukupno 395.400 eura, od čega je „pravdano 298.687, 80 eura, a izvršen je povraćaj iznosa od 104.712,20 eura“

Vještak ekonomsko-finansijske struke Dinko Milošević je, vještačeći finansijsku dokumentaciju HGI za period 2007-2011, utvrdio da je na ime putnih naloga, iz stranačke kase podignuto ukupno 395.400 eura, od čega je „pravdano 298.687, 80 eura, a izvršen je povraćaj iznosa od 104.712,20 eura“. Milošević, čiji je nalaz kao i njegovog kolege Kneževića takođe sastavni dio „Slubene zabilješke“ ODT Kotor, je konstatovao da „u spisima ne postoje odluke nadležnih organa ili Predsjedništva stranke ni za jedan putni nalog, isplatu po putnim nalozima, kao ni za bezgotovinska plaćanja, materijalne troškove, humanitarne pomoći, lična primanja, te raspolaganja sredstvima donacija“.

Vučinović: Na tendenciozna pitanja već odgovorilo Tužilaštvo

Predsjednica HGI Marija Vučinović nije odgovorila na pitanja „Vijesti“ vezana za kontroverzne nalaze u Službenoj zabilješci ODT Kotor.

Ona nije odgovorila ni zašto Središnji odbor nije donio zvaničnu odluku da HGI novcem koji stranka za svoje funkcionisanje dobija iz državne kase, pomaže nekom građaninu, već se to radilo falsifikovanjem putnih naloga. Vučinović se oglušila i na pitanje da saopšti ime funkcionera HGI kojem je stranka prema zvaničnom nalazu DRI 2011. godine na ime „dnevnica i i upotrebe sopstvenog vozila u službene svrhe“ isplatila ukupno 10.562 eura novca poreskih obveznika Crne Gore.

„Na tendenciozna pitanja Siniše Lukovića već je odgovorilo Tužilaštvo Crne Gore, koje je odbacilo optužbe i tako potvrdilo njihovu neosnovanost. Sa tom činjenicom upoznata je cjelokupna crnogorska javnost, pri čemu je vaš dopisnik iskazao, po ko zna koji put neprofesionalizam ne objavljujući tu informaciju putem medija. Dakle, Luković postavljajući ponovno ova pitanja, nema spor s jedinom strankom Hrvata u Crnoj Gori, već s Tužilaštvom Crne Gore“, stoji u nepotpisanom i nepečatiranom saopštenju koje je sa mail adrese HGI, umjesto odgovora, upućeno uredništvu „Vijesti“.

Bonus video: