Konjević predlaže novo radno vrijeme

Gotovo 300 službenika Ministarstva i policije iniciralo je promjenu radnog vremena, koje je sada od 9 do 17 sati
58 pregleda 9 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.05.2014. 06:45h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević najvjerovatnije će inicirati izmjenu Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave kako bi radno vrijeme bilo od osam do 16 sati, rečeno je “Vijestima” u kabinetu ministra.

Gotovo 300 službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije podnijelo je ministru unutrašnjih poslova inicijativu za promjenu radnog vremena u cilju efikasnijeg obavljanja poslova i zadataka, ali i očuvanja porodice kao osnovne ćelije društva.

"Smatramo da je neophodno i na ovaj način doprinijeti očuvanju porodice kao osnovne ćelije društva, a to je jedino moguće u situaciji kada odgovorni državni službenik/ca ili namještenik/ca, imaju mogućnost da pored savjesnog obavljanja svojih radnih obaveza i zadataka, odgovorno obavljaju i najvažniju ulogu koja im je data, da budu roditelji", piše u inicijativi koja je dostavljena ministru Konjeviću.

Dodaje se da potpisnici inicijative smatraju da bi eventualna promjena radnog vremena mogla uticati i na bolju i efikasniju organizaciju izvršavanja svakodnevnih poslova i zadataka:

"S toga predlažemo izmjenu Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave na način da radno vrijeme zaposlenih u državnim organima počinje u 08.00 i traje do 16.00 časova, a uzimajući u obzir i činjenicu da veliki broj organa uprave već ima ovo radno vrijeme, kao i uporedna iskustva zemalja iz okruženja".

Iz Konjevićevog kabineta “Vijestima” je saopšteno da ministar smatra opravdanim zahtjev službenika i da će najvjerovatnije inicirati izmjenu Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave u dijelu člana 56 koji se odnosi na radno vrijeme.

"U slučaju da dođe do promjene Uredbe, a s obzirom na specifičnost određenih poslova koji su u nadležnosti Ministarstva i Uprave policije, za službenike koji rade na tim poslovima, radno vrijeme bi, kao i do sada, bilo raspoređeno na način da ne dolazi do zastoja ili prekida, te da se ne ugrozi blagovremeno i efikasno obavljanje poslova", ističu iz Konjevićevog kabineta.

U slučaju da dođe do izmjene Uredbe, novo radno vrijeme odnosilo bi se na kompletnu državnu upravu. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio nedavno novo radno vrijeme srpske administracije - od 8.30 do 15.30.

Bonus video: