CPC: Tužilaštvo da reaguje zbog raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje

Mitropolit Mihailo služio je 21. maja na Orlovom kršu parastos Vladici Danilu Petroviću Njegošu, osnivaču i rodonačelniku dinastije Petrović
127 pregleda 9 komentar(a)
Crnogorska pravoslavna crkva, Mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
Crnogorska pravoslavna crkva, Mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.05.2014. 14:38h

Državno tužilaštvo bi trebalo da reaguje povodom raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje tokom molitve Crnogorsko-primorske mitropolije na grobu mitropolita Danila, na Orlovom kršu, saopšteno je iz Crnogorske pravoslavne crkve.

Mitropolit Mihailo služio je 21. maja na Orlovom kršu parastos Vladici Danilu Petroviću Njegošu, osnivaču i rodonačelniku dinastije Petrović.

“Ova skupina molitveno je vršila očišćenje tog mjesta, kako je objavila, zagađenog nečistotom razdora, nemira i mržnje. Kvalifikacije je uputila prethodno obavljenom pomenu koji je izvršila Crnogorska crkva na istom mjestu. Ne samo ovoga puta, pokazali su spremnost da blagosiljaju i zvjerstva samo ako su u saglasju sa nihovim šovinističkim stavovima i ciljevima”, saopštili su iz CPC-a.

Ističu da su u SPC “umislili su da po osnovu svoga srpstva raspolažu nadnaravnim moćima i pravom da upravljaju sa nama i našom zemljom”.

“Od devedesetih godina prošloga vijeka predvode antiprosvetiteljski pokret i ustanak protiv savremene civilizacije apologirajući vrijednosti koje su negacija svih deset božjih zapovijesti. U svakom slučaju, nećemo se pomiriti sa činjenicom da budemo ponižena crkva i nacija u svojoj domovini. Zato još jednom pozivamo Državnog tužioca da pokrene postupak protiv Srpske crkve koja ovakvom vjerskom praksom i izjavama uperenim protiv Crnogorske crkve raspiruje vjersku i nacionalnu mržnju u zemlji.”, zaključuje se u saopštenju CPC.

Bonus video: