Mitropolit Mihailo služio parastos Danilu Petroviću Njegošu

Mitropolit CPC pozvao je crnogorce da budu strpljivi i "da se mole za one koji su radili najsramnije što je moguće zamisliti i izdati svoju domovinu"
128 pregleda 30 komentar(a)
mitropolit Mihailo Orlov krš, Foto: Danijela Lasica
mitropolit Mihailo Orlov krš, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 21.05.2014. 13:57h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, sa sveštenstvom služio je danas na Orlovom kršu parastos Vladici Danilu Petroviću Njegošu, osnivaču i rodonačelniku dinastije Petrović.

Govoreći o dinastiji Petrović i samom spomeniku na Orlovom kršu, mitropolit Mihailo, kazao je da je u njega utisnut znak Crnogorske pravoslavne crkve, "da podsjeća da crnogorsku državnost ne može uništiti ničiji okupatorski akt osvejdočenih neprijatelja Crne Gore i CPC koji je sada lažno na tronu Petrovića“

"Valja napomenuti na ovaj praznik nezavisnosti, da su na taj dan 2006. zvonila zvona radosti na crnogorskim i katoličkim crkvama, dok su se zvona Srpske pravoslavne crkve oglasila na način kako je to običaj prilikom sahrane, što je više nego jasna poruka ove klero-šovinističke organizacije koja već gotovo cio vijek sije razdor i otrov po Crnoj Gori. U nekoj državi koja drži više do svog dostojanstva, na ovakvo poniženje bi se makar zvanično reagovalo sa najvišega mjesta", kazao je Mihailo.

On je upitao "da li slobodan Crnogorski narod može za vladara imati vladiku koji je podčinjen Srpskoj crkvi, čije je poglavare birao turski sultan u vrijeme dok je Srbija bila dio Otomanske imperije?".

"Ovu jednostavnu činjenicu bi shvatilo svako dijete, a kamo li ljudi koji vode državu, i koji sebe smatraju dovoljno mudrim da je mogu voditi", kazao je Mihailo.

Mitropolit CPC pozvao je crnogorce da budu strpljivi i "da se mole za one koji su radili najsramnije što je moguće zamisliti i izdati svoju domovinu, izdati svoje pretke i potomke".

"Neka im Gospod Bog i CPC i Crnogorski svetitelji oproste na onom svijetu, a teško je vjerovati da oprost mogu zaslužiti na ovom", zaključio je Mihailo.

Bonus video: