Profesorica se izvinila zbog stavova o homoseksualnosti

"Profesorica je saopštila da se ubuduće neće pridržavati zastarjelih i prevaziđenih udžbenika već zvanične obrazovne politike i naučnih činjenica"
64 pregleda 16 komentar(a)
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 20.05.2014. 11:15h

Među mladima u srednjim školama veliki je broj onih koji se odlučuju za homofobičan govor i nasilje prema LGBT osobama, kazao je Elmir Đoković, predsjednik LGBTIQ Socijalnog Centra.

"Policija je u više desetina slučajeva prekršajno precesuirala učenike srednjih škola koji su bili agresivni i nasilni prema LGBT osobama.

Važnost obrazovanja za proces društvenog prihvatanja LGBT osoba je od primarnog značaja. Samo uz pomoć obrazovanja, dugoročno se može smanjiti aktuelna homofobija i nasilje prema LGBT osobama. Zato je važno da se spriječi i obustavi svaki primjer diskriminacije u školama", upozorio je Đoković.

Na nedavnoj konferenciji upriličenoj povodom obilježavanja 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, Elmir Đoković, iz NVO “LGBTIQ Socijalni Centar” je predstavio slučaj diskriminacije LGBT osoba u podgoričkoj Srednjoj građevinskoj školi.

"Članovi LGBTIQ Socijalnog centra registrovali su slučaj prosvjetne radnice gospođe A.Đ., iz Srednje građevinske škole u Podgorici, koja je, na časovima biologije, krajem aprila ove godine, više puta, neprimjereno i diskriminatorno govorila o LGBT osobama, istopolnim zajednicama i porodicama.

Osim što je potcjenjivala LGBT osobe ona je, na tabli, homoseksualnost prepoznala kao osobinu koja odstupa od normalnog ponašanja i izjednačila je sa sklonošću ka kriminalu, korišćenju alkohola ili droga.

Nakon tri sedmice od podnošenja pritužbe ministru prosvjete profesorica gospođa A.Đ. se juče izvinila zbog svojih ranijih izjava a učenike pozvala da na homoseksualnost, na bilo koji način, ne gledaju kao na devijaciju.

Profesorica je saopštila da se ubuduće neće pridržavati zastarjelih i prevaziđenih udžbenika već zvanične obrazovne politike i naučnih činjenica", kazao je Đoković.

“LGBTIQ Socijalni Centar” pozdravio je postupak profesorice A.Đ., ponovnu organizaciju tematskog časa kao i doprinos ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića prevazilaženju uočene diskriminacije.

Bonus video: