CGO: Ustavni sud je pod očiglednim političkim uticajem

U osnovi svega je neustavni Zakon o prekršajima, čiju ocijenu ustavnosti je još prije dvije godine tražila ta NVO
64 pregleda 1 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.05.2014. 11:28h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) optužio je danas Ustavni sud da je pod očiglednim političkim uticajem jer toleriše kršenja prava građana, koji bez nepristrasnog suđenje idu u zatvor dok Vlada s druge strane ubira velike prihode.

U osnovi svega je neustavni Zakon o prekršajima, čiju ocijenu ustavnosti je još prije dvije godine tražila ta NVO, saopštila je na pres konferenciji koordinatorka CGO Snežana Kaluđerović.

Ona je kazala da je, prema njihovim informacijama, Vlada tražila od Ustavnog suda da odloži odlučivanje po inicijativi CGO jer predstoji izmjena zakonodavstva koje se tiče prekršajnih postupaka.

“ Vlada ubira prihode od prekršajnih kazni ie ne namjerava da poštuje Ustav zbog materijalne dobiti. Zbog neustavne primjene zakona o prekršajima treba utvrditi odgovornost Vlade i Ustavnog suda jer su napravljene nepopravljive greške,” rekla je Kaluđerović.

Ona je iznijela zvanične podatke dobijene iz vladinog resora o tome koliko je građana otišlo u zatvor zbog osude po osnovu Zakona o prekršajima.

“Od septembra 2011.,kada je počela primjena važećeg zakona, do 5.maja ove godine radi se o 439 lica,” rekla je.

Prihodi po osnovu prekršaja rasli su prethodnih godina pa je 2011. od toga u budžet otišlo 7,09 miliona a 2012. 8,7 miliona.

U Inicijativi za ocjenu ustavnosti Zakona o prekršajima CGO je pozvao na obustavljanje izvršenja svih akata i radnji koje su donijele sudije za prekršaje, a koje je imenovala Vlada.

Oni su tada podsjetili da je opšteprihvaćen standard savremenih demokratija izbor sudija zasnovan na kvalitetnom znanju i sposobnostima u sudskim savjetima.

Prema važećim odredbama Zakona o prekršajima sudije za prekršaje bira Vlada na predlog ministra pravde.

Time je doveden u pitanje princip nezavisnosti sudija za prekršaje , jer se time devalvira nezavisnost sudstva u sistemu podjele vlasti.

U Inicijativi CGO se ukazuje na nesaglasnost Zakona o prekršajima i Ustava.

Reformom pravosuđa predviđeno je donošenje novog zakona i formiranje sudskog savjeta samo za prekršajni sektor.

Bonus video: