Iz škole na posao u „Splendid”

Polumaturanti svake godine prepoznaju značaj zanimanja koje nudi škola “Sergije Stanić”, ali se ne obraduju kada ih više od 90 ostane ispod crte već nakon prvog upisnog roka
320 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2014. 20:04h

Jedna od rijetkih ustanova koja već u junskom upisnom roku popuni sva predviđena mjesta je Srednja stručna škola “Sergije Stanić”. U ovoj ustanovi se već pet decenija obrazuju kadrovi iz oblasti turizma, ugostiteljstva i trgovine, a ono na šta su u školi najviše ponosni jeste to što njihovi đaci donose priznanja sa državnog, regionalnog i međunarodnih takmičenja.

Ponosni su i na to što polumaturanti svake godine prepoznaju značaj zanimanja koje nudi ova škola, ali se ne obraduju kada više od 90 svršenih osnovaca ostane ispod crte već nakon prvog upisnog roka.

Recept za uspjeh je, kaže direktor Zoran Klikovac, vrlo jednostavan:”Đacima koji prepoznaju da je znanje moć, dodati kvalitetan nastavni kadar, te entuzijazam svih zaposlenih u školi i saradnju sa velikim kompanijama. Rezultati neće izostati”. Prema njegovim riječima, veoma je važno da polumaturanti i njihovi roditelji budu pravovremeno informisani o značaju zanimanja trećeg stepena, uslovima školovanja, načinom organizovanja praktične nastave i, najvažnije, potrebama tržišta rada i mogućnostima zapošljavanja.

“Kuvari, konobari, prodavači i poslastičari su tražena zanimanja, a naša škola se, kroz rezultate koje postiže, sama preporučuje, pa tako nemamo problem da popunimo odjeljenja na obrazovnim profilima trećeg stepena”, rekao je Klikovac u razgovoru za “Vijesti”.

Većina đaka koji maturiraju u ovoj školi, tvrdi direktor, dobije odmah priliku da se zaposli u struci i to kod prestižnih poslodavaca.

“Svake godine se družimo sa socijalnim partnerima u restoranu za praksu 'Radovče'. To je prilika da nam prestavnici velikih kompanija daju savjete šta bi škola trebalo da unaprijedi, ali i da predstave svoje razloge zašto bi naši najbolji učenici trebalo da budu dio njihovog tima. Tako je 25 svršenih maturanata upošljeno u kompaniji 'Aman' na Svetom Stefanu. A naši đaci rade u 'Splendidu', 'Maestralu'”, objašnjava Klikovac. Za uspjeh, kaže on, nije dobro biti sam, već je potrebno da se ustanova stalno povezuje sa sličnim školama iz okruženja i svijeta, a od te saradnje imaju koristi i nastavnici i đaci.

“Naši nastavnici se stalno usavršavaju, a svoje znanje prenose na đake. Partneri smo sa školama iz Francuske, Austrije, Slovenije… To otvara mogućnost za stalno usavršavanje kadra, ali i za praktičan rad učenika”, ističe Klikovac. Napominje da menadžment škole od septembra do maja stalno prati kretanja na tržištu rada, nakon čega se kreira plan upisa u prvi razred.

Najveći dio praktične nastave izvodi se u školskim kabinetima.

“Imamo kabinete za kuvarstvo, usluživanje,… Trudimo se da đaci uče upravo na onim namirnicama sa kojima bi radili u pravom restoranu ili bifeu. Tako ukoliko tog dana prave gulaš, đaci ispred sebe imaju namirnice koje su im potrebne za to jelo i prate savjete profesora. Budući barmeni za voćne koktele dobijaju svježe voće, poslastičari namirnice od kojih će napraviti zadati kolač”, navodi Klikovac. Prema njegovim riječima, kabineti raspolažu opremom koja zadovoljava osnovne potrebe procesa.

”Što se tiče opremljenosti kabineta, kvalitetna je oprema koju imamo, ali uvijek može bolje i treba da bude bolje. Mi se iz godine u godinu trudimo da pružimo djeci što bolje uslove, a u skladu sa mogućnostima ustanove”, zaključuje Klikovac.

Školuju i menadžere u kulinarstvu

Pored srednjeg obrazovanja, ova škola nudi i više stručno obrazovanje. “Prošle godine smo krenuli sa višom školom za menadžera kulinarstva, a od ove godine imaćemo smjer menadžer restoraterstva. Najbolji crnogorski učenici iz ovih struka, njih trideset, dobijaju mogućnost da dalje usavrši svoje znanje tokom dvije godine više škole, i to besplatno.

Interesovanje maturanata je veliko, ali napominjem, samo najbolji dobijaju priliku”, ističe direktor Klikovac.

Galerija

Bonus video: