Pratnja za porodilju: Porođaj lakše pada uz voljenu osobu

“Bitno je da otac djeteta bude uz njega od samog rođenja, što će na nekih način i odrediti i njegovo učešće u podizanju'', smatra Boljević
117 pregleda 0 komentar(a)
beba, porodilište, Foto: Shutterstock
beba, porodilište, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.05.2014. 14:26h

“U trenucima kada treba da dođe na svijet dijete, partner je najveća podrška ženi”, smatra Podgoričanka Marijana Boljević.

Ona je pozdravila najavu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) da će dozvoliti da porodilja prilikom porođaja kraj sebe ima nekog bliskog kao podršku.

''Kao buduća majka voljela bih da moj suprug bude uz mene tog, za nas oboje važnog dana. Ova praksa je već odavno prihvaćena u razvijenim zemljama, tako je bilo krajnje vrijeme i da se krene sa njenom realizacijom i kod nas”, kazala je Boljevićeva. Kako je objasnila, njen bračni partner je zainteresovan da prisustvuje tom činu.

“Iako mnogi smatraju da nemaju šta da rade kraj žene jer su tu doktori i babice, mislim da trudnicama samo prisustvo bliske osobe daje osjećaj sigurnosti. Dovoljno je samo da razgovarate sa nekim, tražite mu čašu vode ili jednostavno ga držate za ruku”, kazala je Podgoričanka. Mlada porodilja je rekla da nije sigurna da li će baš svi crnogorski očevi željeti da prisustvuju porođajima.

“Rekla bih da oni još imaju negativno mišljenje o tome i izbjegavaju da budu uz majke svoje djece u tim trenucima. Iz priče mojih poznanika najčešće je riječ o strahu i mišljenju da nemaju šta tamo da rade", kazala je Boljević. Sa druge strane, navodi da je imala priliku da čuje očeve koji su prisustvovali porođaju svojih supruga, a koji kažu da ne bi voljeli da su propustili jedno takvo iskustvo.

"Bitno je da otac djeteta bude uz njega od samog rođenja, što će na nekih način i odrediti i njegovo učešće u podizanju", kazala je Boljevićeva. Iz Kliničkog centra objasnili su da će uz porodilju moći da bude isključivo otac djeteta, već bilo koja osoba koju ona odredi.

"Odlukom se uvodi usluga prisustva partnera porođaju, a osoba koja prisustvuje porođaju može biti partner, ili druga osoba sa čijim prisustvom je saglasna trudnica. Ona stupa na snagu u nedjelju'', kazali su iz Kliničkog centra. Kako su objasnili, osoba koja prisustvuje porođaju mora imati potvrdu o obavljenoj edukaciji o prisustvu porođaju, koja će se obaviti na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

"Bitno je da otac djeteta bude uz njega od samog rođenja, što će na nekih način i odrediti i njegovo učešće u podizanju"

''Ta osoba mora biti propisno obučena za vrijeme boravka u porodilištu. U toku boravka u porodilištu nije dozvoljena upotreba mobilnog telefona i video zapisa tokom porođaja'', kazali su iz te ustanove.

To je, između ostalog, jedan od uslova da i podgoričko porodilište dobije oznaku "bejbi frendli", odnosno porodilišta po mjeri djeteta. U Crnoj Gori od 1995. godine se primjenjuje program "bejbi frendli" koji je podržan od strane UNICEF-a, i osim boravka bebe uz majku, podrazumijeva prednost dojenja i prisustvo očeva tokom porođaja.

U izvještaju o realizaciji Milenijumskih ciljeva iz 2010. godine piše da postoji sedam porodilišta opremljenih po standardima, koja obezbjeđuju stalno prisustvo bebe uz majku i prisustvo oca na porođaju. Riječ je o porodilištima u Pljevljima, Beranama, Rožajama, Bijelom Polju, Nikšiću, Bara i Ulcinju.

Bonus video: