LGBT osobe u Crnoj Gori još u strahu od nasilja i diskriminacije

"17. maja 1990. godine sklonost prema istom polu je uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti i WHO"
4 komentar(a)
LGBT, parada ponosa Podgorica, Foto: Damira Kalač
LGBT, parada ponosa Podgorica, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 17.05.2014. 19:01h

Iako je od 2009. godine ostvaren značajan napredak, i dalje je nezamislivo da LGBT u Crnoj Gori u potpunosti i nesmetano žive svoj identitet bez straha od nasilja i diskriminacije, navodi se u saopštenju NVO Juventar, povodom 17. maja, Svjetskog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Iz te NVO podsjećaju da je od 2009. godine usvojen Zakon o zabrani diskriminacije, kao i Strategija za unapređenje kaliteta života LGBT osoba, da su održane i Povorke ponosa, od kojih je ona u Podgorici protekla bez posljedica po učesnike.

"Rad policije je značajno unaprijeđen, a od predstavnika Vlade su se mogle čuti podržavajuće poruke. Ipak, u Crnoj Gori je i dalje nezamislivo da LGBT osobe u popunosti i nesmetano žive svoj idenitet bez straha od nasilja i diskriminacije. Sve dok se LGBT osobe ne izjednače u pravima, dok ne budu lišene nasilja u školi, na poslu, na ulici, u porodici, sve dok ne budu mogli da nesmetano uživaju pravo na privatan i porodičan život, nema prostora za slavlje postignutih rezultata u cilju pauziranja napora ka postizanju pune jednakosti", navodi se u saopštenju Juventasa.

Sedamnaesti maj nije izabran slučano za Svjetski dan borbe protiv homofobije i transfobije.

"17. maja 1990. godine sklonost prema istom polu (homoseksualnost) je uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Od 2004. godine u više od 50 zemalja svijeta, javnost se podsjeća na štetu koju homofobija nanosi društvu, kao i to da se protiv ove društveno degradirajuće pojave treba otvoreno boriti", dodaje se u saopštenju Juventasa, organizacije koja ovaj dan obilježava od 2009. različitim aktivnostima.

"Ove godine, skoncentriali smo se na pitanje bezbjednosti i javni diskurs. NVO Juventas je organizovao i panel diskusiju pod nazivom „Pravo na mirno okupljanje – čije su naše ulice?“. Panel diskusija bavila se pitanjem značaja slobodnog okpljanja u demokratskom i pravno uređenom društvu; pitanjem prava na slobodno okupljanje u Crnoj Gori, uloge države i nadležnih organa u garantovanju prava na slobodno okupljanje kao i odnosom šire zajednice prema manjinskim grupama koje, činom mirnog okupljanja, žele zastupati svoja prava i iskazati svoj stav. Podržavajuće poruke uputili su predstavnici Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih posaova kao i Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, dok su predstavnici nevladinih organizacija ukazali na važnost održavanja povorki, na važnost građanskog aktivizma i izgradnje povjerenja sa institucijama".

Bonus video: