Za četiri godine preko 30.000 kazni zbog vožnje u pijanom stanju

Uprava policije će, između ostalog, zajedno sa Pivarom Trebjesa, sa kojom sarađuje od 2009. godine, ponovo organizovati akciju „Pijane naočare“
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2014. 11:52h

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević saopštio je da je u 2013. zbog vožnje u alkoholisanom stanju izrečeno 8.850 kazni.

To je za čak 38,8 odsto više nego 2010. godine kada je bilo 5.415 kazni sankcionisanja, kazao je on.

Janušević je istakao da su saobraćajne patrole u 2011. godini sankcionisale po tom prekršaju 7.541 vozača, dok je u 2012. godini broj vozača zatečenih u vožnji pod uticajem alkohola 8.455.

Na osnovu navedenog znači da je policija u posljednje četiri godine izrekla čak 30.261 kazni vozačima.

"Od ukupnog broja koji je 2013. godine zatečen u ovom prekršaju – 8.850, sa koncentracijom alkohola u organizmu od 0,3 do 0,5 promila zatečeno je 1.976 lica, dok je sa koncentracijom od 0,5 promila i većoj zatečeno 6.874 lica. Od toga je, po članu 296 ZOBS-a, slobode lišeno 3.707 lica", kazao je Janušević.

Dodao je da Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova, tačnije Sektor policije opšte nadležnosti kojim rukovodi, danas otpočinje sa realizacijom kampanje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja “Kad pijem, ne vozim”.

"Kampanja, koja će trajati mjesec dana, dakle do 17. juna 2014. se sprovodi na teritoriji cijele Crne Gore radi podizanja svijesti građana, prvenstveno vozača, o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa. Cilj kampanje je preventivno djelovanje na negativne posljedice koje kršenje zakonskih odredbi iz ove oblasti, koje se odnose na upravljanje vozilom pod uticajem alkohola, može prouzrokovati", rekao je Janjušević.

Istakao je da se sve radi iz razloga što vozači koji upravljaju vozilom pod uticajem alkohola time ugrožavaju sebe, svoje saputnike, pješake i druge učesnike u saobraćaju jer u takvom stanju postaju nekritični, samouvjereni i lakomisleni, precjenjuju svoje sposobnosti a potcjenjuju opasnost.

"Takvi vozači nerijetko voze prebrzo, nepropisno pretiču, teže raspoznaju crvenu i zelenu boju i prave ostale najteže saobraćajne prekraje. Iako je stanje bezbjednosti saobraćaja na putevima iz godine u godinu sve bolje, na što ukazuju svi statistički pokazatelji, posebno smanjenje broja smrtno stradalih lica, kao i povrijeđenih lica i ukupan broj saobraćajnih nezgoda, evidentno je da prekršaji koji se odnose na upravljanje vozilom pod uticajem alkohola zauzimaju znatan procenat u ukupno počinjenim prekršajima iz ove oblasti", rekao je Janjušević.

Dodao je da bi se ukazalo na važnost poštovanja propisa i vožnje u trijeznom stanju, tokom kampanje će sprovesti niz aktivnosti namijenjenih vozačima, a posebno mlađoj populaciji.

Janjušević je istakao da poenta svih aktivnosti i uopšteno napora koje policijski službenici ulažu na ovom planu nije izricanje kazni i uručivanje prekršajnih naloga, već smanjenje broja prekršaja iz oblasti saobraćaja na putevima koji mogu imati i tragične posljedic

Uprava policije će, između ostalog, zajedno sa Pivarom Trebjesa, sa kojom sarađuje od 2009. godine, ponovo organizovati akciju „Pijane naočare“ – poseban koncept u kojem će građani moći da se upoznaju sa lošim uticajem alkohola na preciznost pokreta, zahvaljući naočarima kojima se simulira prisustvo alkohola u organizmu.

"Želim da naglasim da, iako će se ova kampanja sprovoditi narednih mjesec dana, Uprava policije u kontinuitetu spovodi preventivne akcije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, koje se ne odnose samo na prevenciju konzumiranja alkohola od strane vozača u većoj mjeri od dozvoljene, već i na pješake, lica koja upravljaju motociklima itd", rekao je pomoćnik direktora policije.

Janjušević je istakao da poenta svih aktivnosti i uopšteno napora koje policijski službenici ulažu na ovom planu nije izricanje kazni i uručivanje prekršajnih naloga, već smanjenje broja prekršaja iz oblasti saobraćaja na putevima koji mogu imati i tragične posljedice.

"Stoga koristim priliku da uputim apel vozačima, posebno mlađoj populaciji, da poštuju zakonske propise – ne samo one koji se odnose na konzumiranje alkohola, već i druge propise iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Posebno je važno da zapamte da je proces razgradnje alkohola u organizmu izuzetno spor, te da iznosi 0,1 promila alkohola po satu. To znači da je za izbacivanje većeg dijela alkohola iz organizma, nakon obilnijeg konzumiranja alkohola, potrebno 24 časa, a da u tim slučajevima treba da prođe i do 48 sati da bi se alkohol u potpunosti razgradio", poručio je Janjušević i zahvalio se medijima na saradnji u akciji.

Galerija

Bonus video: