Podgoričanku šokirao anketar: Odgovori ili stiže izvršitelj

Mladić mi je kazao da će, pošto neću da dam podatke, doći sa sudskim izvršiteljem, kaže V.O.
116 pregleda 52 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2014. 18:04h

Mještanka podgoričkog naselja Gornja Gorica V.O. (53) tvrdi da joj je sudom prijetio mladić, koji se predstavio kao anketar MONSTATA, kojem je prethodno odbila da saopšti lične podatke o svojoj porodici.

Sredovječna žena saopštila je "Vijestima" da joj je juče oko 13 časova na vrata porodične kuće pokucao mladić, sa papirima u rukama.

"Nakon što sam mu otvorila vrata predstavio se kao anketar MONSTATA i saopštio da želi da mu odgovorim na neka pitanja koja su se ticala moje porodice", kazala je Podgoričanka.

Dodala je da ga je pitala o kojim pitanjima je riječ: "Odgovorio mi je da su to pitanja o tome koliko moja porodica broji članova, finansijsko stanje... Pitala sam ga potom da li je išao i u komšijske kuće da traži odgovor na te podatke, na šta mi je kazao da je moja porodica izabrana i da je u komšiluku bio kod još nekog".

Odgovorila je, kaže, mladiću da je u žurbi jer se se sprema da ide na posao, tako da ne može da odgovori na pitanja lično, ali da će za 15-ak minuta tu biti njen suprug, koji će mu dati odgovore. Nakon toga, tvrdi, dogodila se reakcija anketara koja ju je iznenadila.

"Mladić mi je kazao da pošto ja neću da dam podatke o domaćinstvu da će doći sa sudskim izvršiteljem pred kim ću morati da saopštim odgovore na njegova pitanja", kazala je ova mještanka Gornje Gorice.

Mladić se nakon toga udaljio iz dvorišta porodične kuće, da bi se nakon nekih sat vremena ponovo pojavio, kada ga je jedan od članova porodice V.O. fotografisao. "Došao je sa pasatom bijele metalik boje registracije (PG DK 981). Nakon što smo odbili da mu damo podatke koje je tražio vratio se u isti automobil i otišao", kazao je sin V.O.

MONSTAT: Građani moraju da odgovore na naša pitanja

Iz MONSTATA je “Vijestima” rečeno da se, shodno Godišnjem planu, trenutno realizuju istraživanja o radnoj snazi, potrošnji domaćinstava, socijalnom stanju i uslovima života građana. Dodali su da se istraživanja realizuju na uzorku od 1000 do 2000 domaćinstava.

MONSTAT ističe da je obaveza domaćinstva da primi anketara i da shodno članu 29 Zakona o zvaničnoj statistici, obezbijedi tačne i potpune podatke: "Kaznene odredbe u slučaju nedostavljanja podataka propisane se Zakonom i sa njima je anketar dužan da upozna jedinicu koju anketira. Otvorenom odnosu doprinosi činjenica da su podaci građana zaštićeni Zakonom i predstavljuju službenu tajnu. Ne mogu koristiti za nametanje obaveza, već isključivo u statističke svrhe".

Bonus video: