Parada ponosa vjerovatno 22. juna, Milivojević: Ne može blago protiv homofobije

Planirano je da tog dana bude održana povorka, ali taj datum nije konačan
99 komentar(a)
Parada Ponosa Podgorica, Foto: Boris Pejović
Parada Ponosa Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.05.2014. 12:30h

Druga Parada ponosa u Podgorici biće navjerovatnije organizovana 22. juna, saopštio je Duško Koprivica rukovodilac Odsjeka za javni red i mir pri Upravi policije.

Kako je saopštio, planirano je da tog dana bude održana povorka, ali i dodao da datum nije konačan.

On nije želio da precizira kuda je planirano da parada prođe.

Prva Parada ponosa je održana 20. oktobra prošle godine, na kojoj je bilo oko 200 ljudi. Obilježili su je neredi koji su izbili kada su se huligani sukobili sa policijom u pokušaju da ometu održavanje parade. Uhapšeno je 60, a povrijeđeno više desetina ljudi.

Milivojević: Ne smanjuje se blagim kaznama homofobija

Blagim kaznama ili propuštanjem da se primijene zakonske odredbe ne smanjuje se homofobija, ocijenili su predstavnici LGBT Foruma Progres i pozvali nadležne da obezbijede dosljednu primjenu zakona. Direktor LGBT Foruma Progres, Stevan Milivojević na konferenciji za novinare, povodom 17. maja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, podsjetio je da su prošle godine organizovane prve povorke ponosa u Budvi i Podgorici. "Organizovanjem takvih događaja, i pored brojnih otpora, možemo konstatovati da je crnogorsko društvo pokazalo riješenost da se počne sa ostvarivanjem ravnopravnosti u praksi”, ocijenio je Milivojević.On je podsjetio da je na tim događajima manifestovano nasilje, a da se, kako je naveo, blagim kaznama ili propuštanjem preduzimanja zakonskih radnji ne smanjuje homofobija.“Posebno nas brine što tužioci ne pristupaju podnošenju krivičnih prijava zbog govora i nasilja iz mržnje. Obilježavanje 17.maja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije je dodatna prilika da pozovemo sve nadležne da obezbijede dosljednu primjenu zakona”, kazao je Milivojević.On je saopštio da je u Budvi podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 32 osobe, dok je u Podgorici bilo 17 takvih zahtjeva. Prema riječima Milivojevića, LGBTIQ Socijalni Centar od osnivanja napadnut je 20 puta, a "dva ozbiljna" bila su tokom uskršnjih praznika i na Dan Evrope.“Povodom uskršnjih i vjerskih praznika Centar nije radio iz razloga da se to ne bi provokativno protumačilo kod ekstremnih vjernika”, kazao je Milivojević.On je podsjetio na napad 9. maja, kada su dvojica nemaskiranih mladića u toku zabave u LGBTIQ Centru razbili staklo i ubacili dimnu bombu. Tada je, kako je naveo, izostala reakcija policijskih službenika.“Podnijeli smo krivičnu pritužbu zbog neadekvatne primjene policijskih ovlašćenja, ali nemamo nikakvu povratnu informaciju od organa bezbijednosti”, rekao je Milivojević.

Koprivica: Propust jeste bio, ali je izdvojen slučajDuško Koprivica je kazao je da je nesporno da je napravljen propust policijskih službenika koji su obezbjeđivali Socijalni centar za vrijeme napada.“Definitivno ovaj izdvojeni slučaj ne može baciti sjenku na generalnu strategiju i snažnu podršku države Crne Gore, Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova kada je u pitanju zaštita korpusa ovih ljudskih prava i sloboda”, kazao je Koprivica. Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je naveo, preduzelo je disciplinske odgovornosti protiv dvojice službenika koji su obezbjeđivali prostor za vrijeme napada.“Ulažu se značajni napori, preduzete su opsežne mjere u cilju identifikacije i pronalska izvršioca ovog krivičnog djela”, saopštio je Koprivica. Predsjednik Korisničkog savjeta NVO LGBTIQ Socijalnog Centra, Elmir Đoković predstavio je rad tog centra. „U Centru se odvija svakodnevno druženje i kontakti LGBT osoba“, kazao je Đoković.Centar je, kako je rekao, otvoren uz podršku Savjeta Evrope i LGBT zajednice. On je skrenuo pažnju na značaj obrazovanja kada je u pitanju prihvatanje LGBT osoba.„LGBT strategija obavezuje svakog nastavnika posebno u školskom sistemu da poštuje dostojanstvo svake LGBT osobe, zato je važno da se spriječe svi primjeri diskriminacije“, kazao je Đokić.Na konferenciji je emitovan video snimak kompletnog, posljednjeg napada na LGBTIQ Socijalni Centar i napravljen detaljan osvrt na ukupno stanje u društvu kada je riječ o homofobiji i naporima koji se preduzimaju protiv nje.

Bonus video: