Obama u Baru i Ulcinju: Tolerancija model za cijeli svijet

Pavićević je Obamu upoznao da je osnovni prioritet Opštine Bar njegovanje mira i tolerancije
17 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2014. 20:01h

Predsjednik Fondacije „Barak Obama Husein Senior“ Malik Obama posjetio je danas Bar gdje je razgovarao sa predsjednikom Opštine Žarkom Pavićevićem i obišao novoizgrađeni Islamski centar u Čelugi.

Sa Obamom, koji je u Crnoj Gori gost „Balkanskog kluba mira“ čiji je i počasni predsjednik, bili su i predsjednik i potpredsjednik ove međunarodne organizacije sa sjedištem u Podgorici Osmo Vatrež i Suljo Mustafić.

Obama je domaćine upoznao da Fondacija, čiji je osnivač, njeguje uspomenu na djelo Baraka Obame Starijeg (1936-1982), prvog afričkog studenta koji je završio studije na Harvardu, jednog od pokretača privrednog razvoja Kenije i zvaničnika njene Vlade.

"Predsjednik SAD Barak Obama i ja smo njegovi sinovi iz dva braka. Osnovni cilj naše Fondacije je da obezbijedimo mir i dobre uslove za život svim ljudima gdje god se oni nalazili. Prošle godine sam bio u Makedoniji i Srbiji, sada sam u Crnoj Gori gdje smo devetog maja na Dan pobjede nad fašizmom potpisali Deklaraciju o svjetskom miru, na šta sam veoma ponosan", kazao je Obama.

Pavićević je Obamu upoznao da je osnovni prioritet Opštine Bar njegovanje mira i tolerancije, te da su aktivnosti njegove fondacije u skladu sa ovim barskim stremljenjima. Vijekovni multietnički sklad, suživot i toleranciju među ljudima različitih vjera i nacija potvrđuje i činjenica da se u Baru istovremeno grade tri velika vjerska objekta - Saborni hram svetog Jovana Vladimira, Centralna džamija i Konkatedrala svetog Petra Apostola, dodao je Pavićević, ističući da je ova Opština poznata i po posebnoj pažnji prema građanima u stanju socijalne potrebe.

Obama je nakon susreta u Opštini obišao Islamski centar u Starom Baru gdje je obavio redovnu molitvu. U razgovoru sa domaćinima, uz divljenje barskoj toleranciji, najavio je ličnu i podršku Fondacije humanitarnim i socijalnim projektima koje će Balkanski klub mira realizovati u Baru.

"Upoznali smo Obamu da su ovdašnje multietničko naslijeđe i stabilnost u odnosima među ljudima svih vjera poslužili kao model kako je Crna Gora živjela u teškim vremenima. Pripadnici islama u Baru ponosni su što je u ovom gradu sagrađen jedan od najvećih islamskih centara u regionu, kao i na to što im je došao ovako visoki gost, brat predsjednika SAD koji je prijatelj Crne Gore", rekao je „Vijestima“ Mustafić, potpredsjednik Skupštine Crne Gore i potpredsjednik Balkanskog kluba mira.

Posjeta Ulcinju

Stariji Obama boravio je i u Ulcinju gdje se sreo sa predsjednikom Opštine Fatmirom Đekom i njegovim saradnicima.

Nakon sastanka u zgradi Opštine, ručali su Starom gradu gdje je Obama uživao u autentičnom ambijentu i orijentalnoj kuhinji. Na meniju je bio losos, brancin i orada.

Đeka je izrazio zadovoljstvo posjetom Obame i kazao je da je ona došla u pravi čas - pred sezonu, kao vid dodatne promocije ulcinjske turističke ponude.

Obama je takođe bio zadovoljan druženjem i poželio domaćinima da grade što više prijateljstava sa drugim gradovima u regionu i Evropi.

Malik Obama je po hijerarhijskoj tradicionalnoj ljestvici glava kuće i on boravi šest mjeseci u Keniji i šest mjeseci u SAD.

Galerija

Bonus video: