Uvode zabranu za dopunski rad, jer ljekari privatno rade bez dozvole

"Imamo brojne primjedbe građana da pojedinci iz KC, ali i iz drugih zdravstvenih ustanova, rade dopunski u privatnim ustanovama bez saglasnosti direktora"
71 pregleda 7 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Klinički centar Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.05.2014. 07:28h

U Kliničkom centru CG tek 32 ljekara imaju saglasnost za dopunski rad u mreži privatnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, rečeno je “Vijestima” iz KCCCG. Ipak, prema informacijama Ministarstva zdravlja, stvaran broj onih koji rade privatno je veći. Zbog toga su se u ministarstvu odlučili, kako su kazali, da predlože ukidanje dopunskog rada, koji je do sada važio samo za privatne ustanove koje su sklopile ugovore sa Fondom zdravstva.

"Imamo brojne primjedbe građana da pojedinci iz KC, ali i iz drugih zdravstvenih ustanova, rade dopunski u privatnim ustanovama bez saglasnosti direktora", kazali su “Vijestima” iz ministarstva na čijem je čelu Miodrag Radunović.

Ljekarima ukidaju dopunski rad, pa se pitaju kako nastavnici drže privatne časove >>>

Zbog toga planiraju da novim zakonskim rješenjima ljekarima omoguće dopusnki rad samo u okviru javnih zdravstvenih ustanova ili u sopstvenoj ordinaciji. Prema podacima sa zvaničnog sajta, u KCCG radi 269 ljekara specijalista i subspecijalista, a ukupno zaposlenih u KCCG je 1.900. “U prva četiri mjeseca nije evidentiran raskid radnog odnosa ljekara koji su u stalnom radnom odnosu u KCCG”, piše u dopisu iz KCCG.

Vlada je u četvrtak usvojila Informaciju o realizaciji zaključaka sa sjednice od 7. i 8. marta, u kojoj stoji namjera da se zabrani dopunski rad kod privatnika, ali nije precizirano kada će taj amandman biti proslijeđen Vladi. Iz Sindikata zdravstva su bili iznenađeni takvom odlukom i najavili su da će tražiti da budu uključeni u definisanje novog rješenja.

Bonus video: