U Boku uplovio jedinstveni brod star više od jednog vijeka

Atraktivan starinski brod izgrađen je daleke 1896. godine u brodogradilištu „Chantiers Adolphe Dubigeon” u Nantu
220 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2014. 15:22h

U Boku Kotorsku je uplovio jedan od najzanimljivijih brodova koji su prolsjednjih godina pohodili zaliv – čak 118 godina stari, veliki francuski trojarbolni jedrenjak „Belem“.

Atraktivan starinski brod izgrađen je daleke 1896. godine u brodogradilištu „Chantiers Adolphe Dubigeon” u Nantu. Pod imenom “Belem”, jedrenjak je napravljen za transport robe između južnoameričkih i francuskih luka.

“Belem” je narednih godina sigurno plovio Atlantikom dovozeći u Evropu šećer i razne začine Kariba, kafu i kakaovac iz Brazila i Francuske Gvajana.Godine 1914 Francuzi su brod prodali Hjuu Grosvenoru,drugom britanskom Vojvodi od Vestminstera koji je atraktivi jedrenjak pretvorio u privatnu luksuznu jahtu, dodajući na njega i dva dizel-motora za plovidbu kada nema vjetra da napuni “Belemova” jedra.

Novog vlasnika jedrenjak dobija 1922 kada je prodat baronu Arturu Ernestu Ginesu. Britanski plemić, jedan od nastrastvenijih jedriličara u tamošnjim bogatim krugovima, brodu mijenja ime u “Fantôme II”, kao i snast i jedrilje,da bi nekadašnji “Belem” bio što brži pod vjetrom. Baron Gines je u pratnji svoje tri kćeri na ovom brodu 1923 oplovio svijet, a jedrenjak je tom prilikom drugi put u svom životu, opravdao epitet “srećnog broda” što ga je pratio.

Naime, “Fantôme II” je 1923 izbjegao uništenje u manjem cunamiju nastalom kada je snažan zemljotres pogodio japansku luku Jokohama u kojoj se brod nalazio. Spletom srećnih okolnosti, ovaj je jedrenjak još dok je plovio kao “Belem” 8.maja 1902 izbjegao katastrofu kada je došlo do erupcije vulkana Maun Pele na Martiniku, a koji je uništio gotovo sve brodove što su se toga dana zatekli u glavnoj luci tog ostrva, Sent Pjer.

Takođe, za vrijeme jednog od svojih 33 preplovljavanja Atlantika, brod je preživio i požar što je izbio u štivama i koji je uništio kompletan teret -115 grla živih mula koje su putovale za Evropu.Nakon smrti Ginesa, lijepi jedrenjak kupuje venecijanski grof Vitorio Ćini kod koga brod ostaje do 1965. Nakon nekoliko godina ležanja u raspremi u Verneciji, brod 1972 preuzimaju italijanski karabinjeri koji mu pokušavaju vratiti originalni izgled i snast iz 1896.

To se pokazalo kao finansijki izuzetno skupa operacija, pa je na kraju brod otkupila francuska “Fondacija Belem” i januara 1979, nakon 65 godina odsustva, vratula taj lijepi francuski brod u domovinu.Poslije obnove, vraćanja originalnog izgleda i prvobitnog imena “Belem”, ovaj sjajni 58 metara dugi metalni brod deplasmana 750 tona, plovi sa posadom od 16 članova, a na njemu se možđe ukrcati do 48 pitomaca – ljudi koji dolaze iz svih oblasti života, ali koji žele da “masno plate” kako bi doživjeli plovidbu I osnovnu pomoračkun obuku na tradicionalnom jedrenjaku – oldtajmeru iz 19.vijeka. da je zaista riječ o “rasnom plovilu” pokazuje i podatak iz “Belemove” tehničke knjižice da brod može sigurno jedriti dok se, primajući vjetar u svoj 22 jedra na tri jarbola, naginje na stranu do čak 75 stepeni!

Osnovna misija njegovog vlasnika “Fondacije Belem” je da stari jedrenjak nastavi ploviti dok god bude mogao i obučavati ljude za plovidbu na ovakvim klasičnim jedrenjacima jer je više od vijeka stari “Belem”, neizmjerno vrijedan dio ukupne francuske pomorske tradicije i istorije.

Priliku da pogledaju jedinstveno lijepi stari jedrenjak spajan zakovicama, sa oldajmer-baroknim linijama trupa i opreme, plemenitim drvom, mesignom i bronzom na palubi I teškim jedrima kojima se upravlja pravom šumom od nekoliko kilometara dužine konopa, danas su imali žitelji i turisti u Boki, gdje se “Belem” nekoliko sati zadržao na vezu u luci Kotor.

Galerija

Bonus video: