15.000 eura za četiri NVO koje promovišu i štite ljudska prava

Cilj projekta bio doprinos ohrabrivanju i izgradnji kapaciteta građana i nevladinih organizacija da se aktivnije uključe u procese unapređenja sprovođenja antidiskriminacionih politika
0 komentar(a)
CGO i Korak, Foto: CGO
CGO i Korak, Foto: CGO
Ažurirano: 12.05.2014. 13:07h

Centar za građansko obrazovanje (CGO), ispred Koalicije za ravnopravnost KORAK, u okviru projekta Umrežavanje civilnog društva u vezi sa ugroženim ljudskim pravima u Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu potpisao je danas ugovore sa organizacijama civilnog društva kojima su dodijeljena sredstva putem javnog konkursa, saopšteno je iz te NVO.

Sredstva su, u ukupnom iznosu od 15.000 eura, dobile četiri organizacije iz Crne Gore koje se iz različitih perspektiva bave promocijom i zaštitom ljudskih prava, a na osnovu propisane bodovne liste i kriterijuma procjene kvaliteta samih projekata: Institut za pravne studije (IPLS), Monitorov centar za medije i demokratiju (MCMD), LGBTIQ Asocijacija “Queer Montenegro” i Udruženje mladih sa hendikepom Nikšić (UMHNK).

Prilikom potpisivanja ugovora, Petar Đukanović, koordinator na programima u CGO-u kratko je pojasnio da je “cilj ovog dijela projekta bio doprinos ohrabrivanju i izgradnji kapaciteta građana i nevladinih organizacija da se aktivnije uključe u procese unapređenja sprovođenja antidiskriminacionih politika, poboljšanju zastupljenosti žena u javnom i političkom životu, kao i statusa LGBT osoba”.

On je, takođe, naglasio da su “ova pitanja prepoznata kao kritične oblasti kad je u pitanju stanje ljudskih prava u Crnoj Gori, ali i u regionu”, i podsjetio na ranije aktivnosti Koalicije za ravnopravnost KORAK, uz najavu nekih u skorijem vremenskom periodu.

Dr Ilija Vukčević, izvršni direktor Instituta za pravne studije, najavio je da će se ova NVO u okviru projekta koji će realizovati naredna četiri mjeseca baviti analizom sudske prakse Ustavnog suda Crne Gore u oblasti diskriminacije, a da će fokus biti na usklađenosti sudske prakse ovog suda sa praksom nadnacionalnih sudskih institucija, prije svega Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i Suda pravde EU u Luksemburgu.

"Završna faza projekta baviće se analizom kapaciteta Ustavnog suda Crne Gore i mogućnosti istog da na pravi način zaštiti građane”, zaključio je Vukčević. Nalazi projekta biće objavljeni u studiji „Vrste diskriminacije u sudskoj praksi Ustavnog suda Crne Gore – komparativna analiza sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava i Sudom pravde Evropske unije”.

Queer Montenegro će u susret drugom Montenegro Prideu imati kampanju za podizanje svijesti o pravima LGBTIQ osoba, a seriju aktivnosti počinjemo već ove nedjelje premijerom predstave "Merlinkina ispovijest

"Queer Montenegro će u susret drugom Montenegro Prideu imati kampanju za podizanje svijesti o pravima LGBTIQ osoba, a seriju aktivnosti počinjemo već ove nedjelje premijerom predstave "Merlinkina ispovijest" u Crnogorskom narodnom pozorištu, čime ćemo obilježiti Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Dodatno, u okviru projekta ćemo realizovati i LGBTIQ festival filma, panel diskusije, kao i ulične akcije”, najavio je Kalezić.

Zoran Radulović, predsjednik Monitorovog centra za demokratiju i medije, saopštio je da će ova organizacija u okviru podržanog projekta analizirati zastupljenost žena u crnogorskom političkom životu, kako u nacionalnom i lokalnim parlamentima, tako i u političkim partijama, a posebno u rukovodećim organima partija.

"U pripremi projekta došli smo do zaključka da postoje partije u kojima je politička zastupljenost žena u njihovim rukovodećim organima poprilično veća i od zakonskih okvira i evropskih standarda, dok postoje političke organizacije za koje po podacima koji su dostupni nijeste sigurni da li su njihovi čelnici potpuno svjesni da li žele da žene u Crnoj Gori imaju pravo glasa ili ne”, kazao je Radulović.

Postoje partije u kojima je politička zastupljenost žena u njihovim rukovodećim organima poprilično veća i od zakonskih okvira i evropskih standarda, dok postoje političke organizacije za koje po podacima koji su dostupni nijeste sigurni da li su njihovi čelnici potpuno svjesni da li žele da žene u Crnoj Gori imaju pravo glasa ili ne

"Glavni cilj projekta je obezbjeđivanje kvalitetnijeg obrazovanja studenata sa invaliditetom na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a ciljna grupa su studenti sa i bez invaliditeta, nastavno i nenastavno osoblje”, istakla je Čvorović.

CGO je, ispred Koalicije za ravnopravnost KORAK, raspisao konkurs 9. aprila 2014. godine, na koji su organizacije civilnog društva iz Crne Gore mogle dostaviti prijedloge projekata koji treba da doprinose borbi protiv diskriminacije i da promovišu ravnopravnost, a rok za dostavljanje istih bio je 30. april 2014. Koalicija za ravnopravnost KORAK je, zahvaljujući podršci Evropske komisije, obezbijedila sredstva za manje projekte u ukupnom iznosu od 15.000 eura, pri čemu je minimalni iznos koji se može dodijeliti za pojedinačne projekte bio 3.000 eura, a maksimalni iznos 4.000 eura.

Na konkurs je pristiglo 13 projekata, od kojih je podržano 4.

Bonus video: