Policija vratila Podgoričanina sa aerodroma: Sumnjali da će ostati u Francuskoj

Objašnjeno mu je da zbog neuplaćenog osiguranja i nedovoljno novca, ne može napustiti državu
198 pregleda 53 komentar(a)
aerodrom, Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
aerodrom, Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.05.2014. 18:22h

Povratna avionska karta i validna viza za boravak u Sjedinjenim Američkim Državama dvadesetogodišnjem Podgoričaninu Martinu Gojčaju nijesu bile dovoljne da otputuje u Detroit.

Sa aerodroma Golubovci vratili su ga granični policajci 3. maja. Gojčaj je dobio šturo obrazloženje da zbog neuplaćenog putničkog osiguranja i nedovoljno novca, ne može napustiti državu.

Iz Uprave policije “Vijestima” je odgovoreno da Gojčaju izlazak iz Crne Gore nije dozvoljen zbog povećanog broja tražilaca azila u Francuskoj i neispunjavanja uslova za ulazak u države Evropske unije. Pojasnili su da je postupano u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli i obavezama koje proističu iz vizne liberalizacije za crnogorske državljane koji putuju u Francusku.

Gojčaj koji je već dva puta boravio u Americi ispričao je “Vijestima” da je početkom maja krenuo u posjetu stricu. Avionsku kartu kupio je preko atinske agencije Aktina travel i krenuo na put.

Martin Gojčaj kaže da nije dobio od policije potvrdu zašto je vraćen sa puta za Detroit

“Došao sam na aerodrom, a nakon čekiranja policajci su mi tražili garantno pismo od strica da ću boraviti kod njega i dokaz o uplaćenom putničkom osiguranju. Nisam to imao, jer mi to nikad do sada nije traženo. To sam i rekao policajcu, ali mi je odgovoreno da je takav novi zakon. S obzirom na to da drugim putnicima, među kojima je bilo i mojih prijatelja i rođaka, a koji su imali iste karte kao i ja, nijesu tražili takve dokaze, pitao sam ih kako zakon ne važi za sve, na što mi je odgovoreno da je to njihovo pravo”, ispričao je Gojčaj, dodajući da je tražio potvrdu na kojoj će pisati zašto je vraćen ali da je nije dobio.

On je istakao da putničko zdravstveno osiguranje nije obavezno za putovanje u Ameriku i da mu policajac nije želio objasniti po kom zakonu je vraćen.

Nakon što je avion, u kojem je i on trebalo da bude odletio, Gojčaj je pokušavao da dobije objašnjenje zbog čega mu je onemogućen izlazak iz države. U razgovoru sa policajcima obećano mu je da mu, ako kupi novu kartu, niko neće praviti problem i da može putovati u Ameriku.

“Imao sam kupljenu kartu za let Podgorica - Pariz - Detroit i nazad. To im nije bilo dovoljno. Sada, zbog nečije slobodne procjene, treba da bacim 820 eura koliko sam platio kartu. Nikada u životu nisam počinio nikakvo krivično djelo da bi me zadržavali na aerodromu i onemogućili izlazak iz države, a ta priča o neplaćenom osiguranju je nejasna, jer sam ja u Francuskoj, za koju navodno treba osiguranje, trebalo da boravim nepuna dva sata, do leta za Detroit", rekao je on.

Iz Uprave policije objasnili su da je Gojčaj tog dana, oko 8.20 časova, pristupio graničnim provjerama na izlazu iz Crne Gore, “sa namjerom da otputuje u Pariz” i da je “za tu destinaciju bio i čekiran”.

“Službenici SGP Aerodrom Podgorica su preduzeli mjere u skladu sa članom 31 stav 1 tačka 1, 2, 4 i 6 Zakona o graničnoj kontroli, kojom prilikom su ustanovili da M. G. ne ispunjava uslove za ulazak u zemlje Evropske unije koji proističu iz Sporazuma o viznoj liberalizaciji. Konkretno, M. G. nije posjedovao dokaz o dovoljnim novčanim sredstvima za predviđeni boravak, tranzit i povratak u matičnu državu, kao ni putničko zdravstveno osiguranje i rezervaciju smještaja ili garantno pismo. Takođe, M. G. je tvrdio da putuje za Pariz, ne spominjući dalje putovanje u Sjedinjene Američke Države", piše u odgovorima iz Uprve policije.

Oni objašnjavaju da, budući da su krajem aprila od Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integraija obavješteni da postoji povećan broj zloupotreba bezviznog režima između Francuske i Crne Gore, kao i povećan broj zahtjeva za azil crnogorskih državljana na francuskim aerodromima, i da ta pitanja mogu biti problematična u narednom periodu u smislu vizne liberalizacije, Gojčaju nije dozvoljen izlazak iz Crne Gore, imajući u vidu neispunjavanje navedenih uslova.

“U konkretnom slučaju, M. G. nije na osnovu slobodne procjene policijskog službenika onemogućeno dalje putovanje, već je postupano u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli, kao i u skladu sa obavezama koje proističu iz vizne liberalizacije za crnogorske državljane koji putuju u Francusku”, kazali su iz tima za odnose sa javnošću Uprave policije.

U njihovom odgovoru dodaje se da su policajci upoznali Gojčaja sa tim da može putovati u Francusku, ukoliko ispuni uslove zbog kojih mu 3. maja nije dozvoljeno da otputuje.

“Odnosno ukoliko bude imao potvrdu o uplaćenom osiguranju za period boravka u inostranstvu, gotovinu u iznosu od 65 eura po danu i rezervaciju smještaja ili garantno pismo ako su u pitanju privatne posjete. Sve navedene obaveze su u skladu sa obavezama koje proističu iz vizne liberalizacije za crnogorske državljane koji putuju u Francusku ili druge zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma. U tom smislu, policijski službenici nisu tretirali pitanje mogućnosti putovanja ovog lica kupovinom nove avio karte”, tvrde u policiji.

“Zavisi od procjene graničnih organa zemlje u koju se ulazi”

Francuska, u kojoj je Gojčaj samo trebalo da sačeka novi let, jeste na listi država u koju crnogorski državljani od 2009. godine mogu putovati bez vize. Odluka o viznoj liberalizaciji prema EU odnosi se na ulazak i boravak do 90 dana u roku od šest mjeseci.

U obavještenju o uvođenju bezviznog režima Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija pojasnilo je između ostalog i da se od crnogorskih državljana na granici, osim biometrijskog pasoša, može tražiti da preciziraju mjesto boravka, ali i dokaz o dovoljnim novčanim sredstvima za predviđeni boravak, tranzit i povratak u matičnu državu, u gotovini ili na kreditnim karticama (novčani iznosi se od zemlje do zemlje kreću od 40 do 70 eura po danu boravka).

Dodaje se da to da li će dokazi o ispunjenju tih uslova biti zatraženi “zavisi od procjene graničnih organa zemlje u koju se ulazi”.

Član 31 i stavovi iz tog člana Zakona o graničnoj policiji, na koji se UP pozvala, propisuju da prilikom granične provjere lica policijski službenik ima ovlašćenje da vrši uvid u putne ili druge isprave propisane za prelazak državne granice i uzima podatke iz putnih i drugih isprava, zatim utvrđuje identitet lica koja prelaze državnu granicu i vrši provjeru u evidencijama koje vodi policija, ministarstvo i drugi organi državne uprave, kao i međunarodne organizacije. Stav 4 ovlašćuje ih da provjeravaju da li lice ispunjava uslove za ulazak u Crnu Goru, odnosno izlazak iz Crne Gore, a stav 6. da provjeravaju svrhu putovanja.

Bonus video: