Čistili obalu i izletišta u Novom i Tivtu

Akciju čišćenja podržali su i ronici kluba “Adratik blu” koji su čistili podmorje kod Milašinovića plaže i kluba “Pipls"
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2014. 16:03h

Đaci četiri hercegnovske osnovne škole i aktivisti nevladinog sektora danas su u sklopu akcije koju je organizovala Asocijacija za demokratski prosperitet ZID, čistili obalu i izletišta u hercegnovskoj opštini. Sa njima je bilo 150 volontera iz Danilovgrada i Podgorice.

Samo sa plaže ispod vile Galeb u Igalu sakupljeno je oko 1.000 kilograma smeća.

“Naša omladina je prepoznala značaj akcije i došli su da očiste najljepši dio naše države.Destak volontera očistilo je Ilinicu na Žvinjama”, kazao je Ivan Otović iz NVO ZID.

On je istakao da im je NVO Izbor pružio logističku podršku.

Akciju čišćenja podržali su i ronici kluba “Adratik blu” koji su čistili podmorje kod Milašinovića plaže i kluba “Pipls".

Ronioci su za samo pola sata iz mora izvadili nekoliko akumulatora i željeznog otpada.

Ronilac Đorđe Bulajić koji dobro poznaje podmorje u Boki, ističe da je najprljavije u gradskim lukama i oko njih. Let’s Do It Montenegro” dio je regionalne inicijative ,,Let’s Do It Mediterarnean“ u okviru kojeg se čisti priobalje 21 države mediteranskog basena.

Inicijativa je pokrenuta sa namjerom da se pospješi saradnja civilnog, javnog i privatnog sektora na rješavanju problema nagomilanog smeća na obalama Sredozemnog mora.

Sakupili 30 kubika smeća

Tridesetak kubika raznog otpada sakupljeno je i uklonjeno sa raznih djelova tivatske rivijere u velikoj akciji čišćenja morske obale.

Akcija u sklopu svjetskog pokreta „Let's Do It“, koju je u šest primorskih opština oraganizovala Asocijacija za demokratski prosperitet „Zid“ iz Podgorice, okupila jeu Tivtu oko 300 volontera iz tog grada, kao i iz Nikšića, Danilovgrada i Podgorice.Akcijašima se pridružilo i dvadesetak stranih turista iz Rusije, Češke i Francuske koji su se takođe prihvatli rukavica i alata i pomogli da se uredi i očisti destinacija na koju su došli da odmaraju. Obalu i more su čistili i radnici JP „Komunalno“ Tivat, te članovi i aktivisti NVO „Pravi put“, „Djeca Tivta“, „Udruženje Egipćana“ i predstavnici Opština Tivat, a svoj doprinos su dali i ronioci iz kluba „Neptun-Mimoza“ i Donje Lastve.U višečasovnoj akciji, očišćeni su djelovi obale i podmorja na potezima od parka Ivovića do Ponte Seljanovo u Donjoj Lastvi, od konobe marina do plaže Kalardovo i dalje prema Ostrvu cvijeća, kao i na tivatskom dijelu poluostrva Luštica.

Galerija

Bonus video: