Ljekarima ukidaju dopunski rad, pa se pitaju kako nastavnici drže privatne časove

Ukidanje dopunskog rada je nova mjera koju je predložilo Vladi Ministarstvo zdravlja na čelu sa Miodragom Radunovićem
15 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.05.2014. 10:08h

Sindikalci iz zdravstva su iznenađeni najavom zdravstvenih vlasti da će predložiti ukidanje dopunskog rada za ljekare u privatnoj praksi.

Predstavnici radničkih organizacija medicinara su saopštili da će tražiti sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja kako bi bili uključeni u novine koje su planirane za zdravstveni sektor.

Ukidanje dopunskog rada je nova mjera koju je predložilo Vladi Ministarstvo zdravlja na čelu sa Miodragom Radunovićem, nakon što je prethodno dopunski angažman ograničen medicinarima samo na ustanove koje su dio mreže zdravstvenih ustanova. Riječ je o privatnim ambulantama gdje građani, ako moraju da čekaju duže od 30 dana u Kliničkom centru, mogu da besplatno budu pregledani.

Medicinari će morati, ukoliko se usvoji predlog ministarstva, da biraju da li će u javno ili privatno zdravstvo.

Predsjednica Sindikata zdravstva pri Savezu sindikata Ljiljana Krivokapić poručila je da će sindikati tražiti da budu u toku sa izmjenama koje su planirane. Isto je poručio i čelnik Strukovnog sindikata doktora medicine Vladimir Dobričanin. "Kontaktiraćemo nadležne i tražiti da sindikat bude upoznat sa svim što je planirano, kako bi se prevazišli nesporazumi", kazao je Dobričanin “Vijestima”.

Krivokapić je rekla da je nelogično ukidanje dopunskog rada samo zdravstvenim radnicima:

"Prosvjetni radnici drže privatne časove bez problema, a i parlamentarci su, osim rada u Skupštini, dopunski uključeni u brojna druga tijela. Nije jasno zbog čega smo samo mi na udaru".

Bonus video: