JU Kakaricka gora: Iznenađeni smo neutemeljenim optužbama

Posvećenost i predanost kako našim klijentima, tako i borbi protiv bolesti zavisnosti uopšte, imperativ je svih zaposlenih u Ustanovi"
130 pregleda 0 komentar(a)
Centar za odvikavanje od narkotika , Kakaricka gora, Foto: Zoran Đurić
Centar za odvikavanje od narkotika , Kakaricka gora, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.05.2014. 15:56h

Zaposleni u Javnoj ustanovi za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica iznenađeni su, kako su saopštili, neutemeljenim optužbama "kojima nam se pokušava pripisati dio odgovornosti za incident izazvan od strane lica koje se dovodi u vezu sa bolestima zavisnosti".

Nevladina organizacija 4 Life ranije je saopštila da smatra da je slučaj paljenja stana u kome živi Nikola Krivokapić (osoba koja dugo godina koristi droge) direktna posljedica nebrige države prema licima kojima je neophodno obezbijediti zdravstvenu i socijalnu zaštita.

"Imajući u vidu da je bolest zavisnosti vrlo ozbiljan problem, svjesni smo da osobe koje pate od ovog problema, a ako se ne liječe, mogu ispoljavati razna rizična ponašanja kako za sebe, tako i za druge. Međutim, kao institucija koja je veoma dobro upoznata sa ovom problematikom, naglašavamo da je svaka osoba, bila ona zavisnik ili ne, i dalje sama odgovorna za svoje ponašanje, kao i to da ako ta osoba ne vidi rješenje svog problema ne znači da rješenja nema uopšte".

"Svi napori koje već činimo, u saradnji sa nadležnim državnim institucijama, u daljim pokušajima smanjenja participacije korisnika naših usluga, treba podržati i tretman učiniti još pristupačnijim za što veći broj lica koja se žele ozbiljno posvetiti svom oporavku"

"Uz dužno uvažavanje angažmana predstavnika nevladinog sektora koji imaju dobre namjere, zaposleni i rukovodstvo Ustanove neće ulaziti u medijsku polemiku o kompleksnoj stručnoj problematici sa licima bez adekvatnih profesionalnih referenci koja iz samo njima znanih razloga iznose neutemeljene i neopravdane optužbe".

"I na kraju, upravo oni koji se već dugi niz godina bave problemom narkomanije, trebalo bi da znaju da se u institucijama u Crnoj Gori može dobiti adekvatna pomoć kada je ova bolest u pitanju".

Bonus video: