Amfilohije prvi put položio vijenac na spomenik na Gorici

"Zbivanja u Ukrajini, po mnogo čemu, podsjećaju na zbivanja iz 41. i 45. Zato treba praštati ali ne zaboravljati"
90 komentar(a)
mitropolit Amfilohije, Andrej Nesterenko, Foto: Luka Zeković
mitropolit Amfilohije, Andrej Nesterenko, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.05.2014. 14:34h

Povodom Dana Evrope gradonačelnik Miomir Mugoša položio je prvi vijenac na spomenik Partizanu – borcu na Gorici, podsjetivši tom prilikom na žrtve koju su dali naši sunarodnici boreći se protiv fašizm za slobodu Crne Gore i Jugoslavije.

"Ovo je dan pijeteta prema svim žrtvama fašizma i Dan pobjede koji slavi cijela Evropa. Ovo je dan bez posebnih i velikih riječi, ali i opomena za generacije koje dolaze da se na ovim prostorima nikada više ništa slično ne desi. Poseban pijetet zaslužuju oni koji su imali žrtve u borbi za slobodu i odbranu Jugoslavije, jer zbog njih i njihovih žrtava treba da sačuvamo mir i suživot koji su nam ostavili borci NOR", kazao je gradonačelnik Miomir Mugoša.

Po prvi put vijenac je položio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji se pritom osvrnuo na nerede u Ukrajini.

"Zbivanja u Ukrajini, po mnogo čemu, podsjećaju na zbivanja iz 41. i 45. Zato treba praštati ali ne zaboravljati. Zaborav donosi ponavljanje istih zločina. Zato mi pamtimo i podsjećamo sebe i druge da zlo, mržnja i nepravda nikome dobra donijeti neće", kazao je Amfilohije, javlja Radio Antena M.

Vijenac na spomenik Partizanu – borcu na Gorici položili su zajedno potpredsjednik Udruženja boraca Ljubomir Sekulić, ministar vanjskih poslova Igor Lukšić i poslanik SDP-a Rifat Rastoder. Nakon njih vijence su položili i ambasador Srbije Zoran Bingulac i ambasador Rusije Andrej Nesterenko.

Bonus video: