U Baru pozdravili odlazećeg ambasadora Kine

Ugledni kineski diplomata koji odlazi u penziju, zahvalio je na dosadašnjoj saradnji Baranima, poručivši im da je uvijek rado dolazio u ovaj grad
1 komentar(a)
Ži Žaolin, Foto: Radomir Petrić
Ži Žaolin, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 08.05.2014. 17:17h

Tokom oproštajne posjete Opštini Bar, ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Ži Žaolin danas se sastao barskim rukovodstvom i bio gost na ručku koji mu je priredilo Društvo prijateljstva NR Kine i Crne Gore, kojem je sjedište u ovom gradu.

Ugledni kineski diplomata koji odlazi u penziju, zahvalio je na dosadašnjoj saradnji Baranima, poručivši im da je uvijek rado dolazio u ovaj grad u kojem je “uvijek bio među prijateljima”. Ambasador Kine je istakao ulogu Društva u produbljivanju prijateljskih i ekonomskih odnosa naše dvije države, akcentujući jačanje privrednih veza.

"Autoput je pred početkom rada, sve smo završili sa papirima, očekujemo da naša kompanija dobije tender za (drugi blok) TE u Pljevljima, nadam se da će za kineske kompanije biti pozitivnih rezultata i za izgradnju hidrocentrala na Morači, a u ovoj godini očekujemo da se iz naših brodogradilišta isporuče dva teretna broda za “Barsku plovidbu”, poručio je barskim privrednicima Žaolin na ručku u hotelu “Prinses”.

Predsjednik Društva mr Samir Hadžić poklonio je ispred Društva ambasadoru plaketu i umjetničku sliku i podsjetio da je od osnivanja 2007. do danas Društvo sa kineskom stranom razmijenilo 62 delegacije i obavilo 13 projekata. Hadžić je istakao kineske donacije mamografa barskoj bolnici, u vrijednosti 40.000 eura, kompjutera OŠ “Anto Đedović” i knjiga barskoj biblioteci.

"Nastavićemo i dalje saradnju, novi ambasador Kine u Crnoj Gori imaće takođe našu punu podršku, a očekujemo finalizaciju projekta bratimljenja Bara sa distriktom grada Šangaja", naveo je Hadžić.

Ambasador je zauzvrat Društvu poklonio prigodan umjetnički rad od kineskog porcelana. U susretu sa opštinarima, kineski diplomata je naglasio da je moguće ostvarenje velikih međudržavnih projekata koji bi dodatno podigli konkurentnost Luke Bar.

"Vjerujem da će se ostvariti naša namjera da konkretizujemo saradnju Bara i šangajskog distrikta Hongkou, što će biti dodatni podsticaj produbljivanju ekonomskih odnosa", kazao je Žaolin.

Predsjednik Opštine Žarko Pavićević izrazio je zahvalnost ambasadoru na dosadašnjem zalaganju i uspješno realizovanim projektima, prije svega na “vrijednim donacijama koje je NR Kina uputila građanima Bara u prethodne četiri godine”, ističući da je Opština Bar više nego ponosna na izvanredne odnose sa kineskim narodom i Ambasadom Kine koji su značajno poboljšani za vrijeme misije Ži Žaolina.

Bonus video: