Klizište u Podima izazvala deponija građevinskog otpada

Nakon presude suda u Herceg Novom stranke imaju pravo na žalbu, a postupak u kojem će se utvrđivati naknada štete za mještane
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2014. 16:49h

Klizište u naselju Crnica u Podima u zaleđu Herceg Novog izazvala je deponija građevinskog otpada iznad sela. Takvu presudu donio je danas Osnovni sud u Herceg Novom.

Prilikom izgradnje puta Meljine-Petijevići na putnom pravcu Herceg Novi-Trebinje, iznad sela Podi formirana deponija iskopane zemlje. Ona je u februaru 2008. godine pokrenula klizište u kojem su stradale 24 kuće i oštećena putna, elektro i vodovodna infrastruktura.

Klizište je izazvano nesavjesnim deponovanjem otpada mimo odobrenih lokacija, bez dozvole i ispitivanja terena, konstatovao je hercegnovski sud. Izvođaču radova, firmi Prijedor putevi izrečena je novčana kazna od 30 hiljada eura, a Radenku Crnogorcu kao odgovornom licu uslovna zatvorska kazna od 7 mjeseci.

Nakon presude suda u Herceg Novom stranke imaju pravo na žalbu, a postupak u kojem će se utvrđivati naknada štete za mještane čije su kuće ugrožene zbog klizišta, tek predstoji.

"Mislim da će to biti olimpijski maraton”, sarkastičan je mještanin Velisav Mića Knežević, ogorčen što je i dosadašnji sudski postupak, prema njegovoj ovcjeni trajao neopravdano dugo.

“Ko doživi-doživi”, kaže Knežević i tvrdi da i pored svih obvećanja već šest godina na sanaciji klizišta se ništa ne radi.

Do sada je samo djelimično sanirano klizište, ali ono nije zaustavljeno.

Novim projektom, iz Opštine, koja je investitor sanacije tvrde da će na taj problem biti stavljena tačka.

Iz opštinskog budžeta za sanaciju je opredijeljeno 300 hiljada eura, a posao je na tenderu povjeren kotorskoj firmi YU Briv koja bi radove trebalo da počne krajem maja.

Galerija

Bonus video: