Bar: Obilježeno 10 godina od početka radova u Starom gradu

"Ovaj projekat je od izuzetnog značaja jer su kulturološka identitetska istraživanja jedan od prioriteta"
2 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2014. 14:59h

Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović i predsjednik Opštine Žarko Pavićević danas su obišli Stari Bar i sastali se sa profesorom Saurom Đelikijem sa Univerziteta “Ca Foscari” iz Venecije koji desetu godinu zaredom sa svojim saradnicima i arheolozima iz Bara istražuje bogato arheološko nasljeđe Starog Bara.

"Ovaj projekat je od izuzetnog značaja jer su kulturološka identitetska istraživanja jedan od prioriteta koje podržavamo u svom programu. Posebno važna i za mene, kao nekog ko je iz ovog grada, jeste činjenica da u Starom Baru zaista imamo veliku vrijednost. Iskustva iz naših prijateljskih država i univerziteta raspoloženih da pomognu i podrže, trebamo iskoristiti na najbolji način, da se ove vrijednosti sačuvaju i iskoriste u budućnosti", rekla je ministarka Vlahović.

Ona je najavila nastavak saradnje sa Univerzitetom iz Venecije jer će Crna Gora ubrzo i formalno postati članica novog programa za nauku EU “Horozont 20-20”, pa će naši studenti, pored “Ca Foscari” sarađivati i sa kolegama sa Politehničkog fakulteta iz Milana, čiji studenti i profesori ovih dana borave u Crnoj Gori. U planu je i potpisivanje formalnog sporazuma o budućim zajedničkim projektima, kako bi se za sve projekte u vezi sa očuvanjem naše kulturne baštine tražio novac iz fondova EU.

Pavićević je istakao da je saradnja Opštine Bar i “Ca Foscari” formalizovana 2008. definisanjem obaveza i kao pokrovitelj projekta iskazao zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u oblastima arheologije i arhitekture. Pavićević vjeruje da će brojni objekti u Starom gradu biti rekonstruisani i adaptirani “čime će se stvoriti ambijent interesantan građanima Bara i turistima”.

Prof. dr Sauro Đeliki kazao je da je u minuloj deceniji u istraživanju Starog grada Bara korišćen nov metod, uz čiju pomoć su dobijeni rezultati koji obuhvataju period od ranog bronzanog doba do najnovijih vremena.

"Uvijek smo publikovali rezultate rada, jer je to osnovni princip, da se građani upoznaju sa istraživanjima. Sada je primarni cilj napraviti program prema kojem će pronađeni arheološki materijal biti konzerviran i restauriran, zbog čega smo uključili i Politehnički fakultet u Milanu koji ima izvanredne stručnjake u ovoj oblasti. Tako ćemo napraviti novu sliku ovog lokaliteta koji zavrjeđuje izuzetnu pažnju", istakao je Đeliki.

Galerija

Bonus video: