Ukrajinska kriza će da pogodi Crnu Goru?

EK očekuje da će narednih godina u Crnoj Gori rasti zaposlenost, izvoz, uvoz i inflacija, koja će 2015. godine biti 2,7 odsto
27 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2014. 17:30h

Tenzije u Ukrajini mogle bi negativno uticati na investicije u nekretnine u Crnoj Gori, gdje su Rusi ključni igrači, a moglo bi ovoga ljeta doći do pada broja turista iz Rusije i Ukrajine, piše u najnovijem izvještaju Evropske komisije (EK) o rastu evropskih ekonomija.

EK u proljećnjim prognozama predviđa da će crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine ojačati 2,9 odsto a naredne će oporavak ubrzati po godišnjoj stopi od 3,5 odsto.

U dijelu izvještaja posvećenom Crnoj Gori, analitičari EK ocjenjuju da će, kako kažu, široki oporavak crnogorske ekonomije biti generisan zahvaljujući početku nekoliko velikih investicija koje će pokrenuti aktivnosti u sektoru građevinarstva, zapošljavanja i uvoza u narednim godinama.

Prema podacima EK, crnogorski BDP u 2013. porastao je 3,5 odsto, najviše zahvaljujući privrednim aktivnostima energetskog sektora u posljednjem kvartalu, u mjeri većoj nego što se očekivalo.

U Briselu pohvaljuju konsolidaciju javnih finansija u 2013. godini i usporavanje rasta javnog duga, zahvaljujući padu budžetskog deficita. Ipak se upozorava da je javni dug i dalje na visokih 58 odsto BDP-a.

Odesa, Ukrajina

Osim rasta BDP-a, u EK očekuju da će narednih godina rasti i zaposlenost, izvoz i uvoz, a samim tim i inflacija za koju predviđaju da će u ovoj godini iznositi 1,8 odsto, a u narednoj godini 2,7 odsto.

Osnovni scenario predviđa dalji rast ekonomskih aktivnosti, baziran na novom ciklusu stranih investicija. EK vjeruje da će 2015. biti završena obnova nikšićke Željezare i početak rada novog bloka Termoelektrane Pljevlja.

„Situacija u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) ostaje neizvjesna i njegova prizvodnja će, čak i u slučaju njegove uspješne prodaje, ostati smanjena i ograničena zbog visokih troškova proizvodnje“, ocjenjuje se u izvještaju Evropske komisije.

Galerija

Bonus video: