U KCCG se više neće ići porodično

Kod bolesnika će moći da bude jedna osoba, ali u periodu od 14 do 19 časova, tako da posjetilac ulazi tek kada prethodni izađe
6 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2014. 06:55h

Većina posjetilaca Kliničkog centra juče nije imala zamjerke na izmijenjeni režim posjeta pacijentima. KCCG je od juče uveo novi sistem, pa će kod bolesnika moći da bude samo jedna osoba, ali u periodu od 14 do 19 časova. Do sada su posjete bile od 14 do 15 sati i nijesu bile ograničene na broj posjetilaca. Građani koji su juče došli da obiđu pacijente uglavnom su bili saglasni da je bilo krajnje vrijeme da se stane na kraj gužvama, kako bi se u bolesničkim sobama makar moglo disati. Ranka Đurišić je izjavila da nije bila pristalica gužvi, pa je jedva čekala novu mjeru nadležnih.

“Velika nam je mana što volimo porodično da idemo u posjete u bolnice, a greota je kod bolesnika unositi razne bolesti”, kazao je Velizar Đurić “Vijestima”. Odluku uprave KCCG podržava i Miroslav Terzić: “Ovo je trebalo ranije uraditi. Svi koji hoće mogu da se izmijene do 19 sati kod pacijenta, ali kad u jednu sobu gdje ima četiri ili pet pacijenata dođe više njih, onda je to katastrofa”.

Da će biti manje gužve nada se i Miloš Bulatović, koji je kazao da je pet sati sa pacijentom dovoljno vremena da uđu svi koji žele, tako što se ulaziti naizmjenično. Maja Čelebić rekla je reporteru “Vijesti” da su gužve bile velike i da je takvu novinu trebalo uvesti i ranije.

Ipak, bilo je i onih koji na novine u režimu posjeta nijesu gledali blagonaklono. “Mislim da se to ne može održati, posebno zbog toga što će posjete biti od 14 do 19 časova pa mi nije jasno kada će spavati ti bolesnici, jer to ni zdrav čovjek ne bi mogao izdržati. Vraćam se kući, jer me nijesu pustili”, rekao je Janko Mihaljević.

Na čekanje za razmjenu žalila se i Podgoričanka koja je željela da ostane anonimna: “Ovo je još gore nego što je bilo, jer moramo duže da čekamo. Pacijent koji je operisan i koji ne može da ustaje treba da moli nekoga na odjeljenju da dostavlja propusnicu posjetiocu”.

Pacijent dobija karticu i daje kome on želi

Novi režim posjeta pacijentima upava KCCG najavila je prošle sedmice. Direktor KCCG Milan Mijović objasnio da će svi pacijenti prilikom prijemema u bolnicu dobijati jednu karticu, koja će biti neophodna prilikom posjeta.

“Na ovaj način smo proširili prava pacijenata jer će njegovi bližnji moći da budu duže uz njih, ali opet, neće biti gužvi u bolesničkim sobama", kazao je Mijović.

Propusnica važi samo za odjeljenje na kome je smješten pacijent. Posjetilac, nakon što dobije karticu, prilikom ulaska u KCCG istu provlači kroz poseban čitač, a nakon toga će mu biti omogućen boravak uz pacijenta.

Takođe, karticu može da ustupi drugom članu porodice ili prijatelju koji želi da posjeti pacijenta, ali tek nakon što on napusti sobu. Nadležni očekuju da sistem potpuno zaživi do kraja mjeseca.

Galerija

Bonus video: