Bečići pretvoreni u ruglo po nezakonitom planu

Urbanistička inspektorka još 2011. konstatovala da je DUP donesen mimo zakona, ali se lokalna DPS vlast i Vlada nijesu obazirali na to. Njen zapisnik objelodanjen tek nedavno
313 pregleda 9 komentar(a)
Bečići, Foto: Vuk Lajović
Bečići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.08.2018. 17:44h

Detaljni urbanistički plan (DUP) za Bečiće donesen je prije deceniju mimo zakona, ali se tadašnja lokalna DPS vlast i Vlada nijesu obazirali na to, već su izdavali dozvole i uništavali mjesto sa jednom od najljepših plaža na crnogorskoj obali.

Još 2011. godine, urbanistička inspektorka tadašnjeg Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine konstatovala je da DUP “Bečići” nije donesen u skladu sa tadašnjim Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, a njen zapisnik tek nedavno je “isplivao” iz arhive Opštine Budva u kojoj je DPS postao opozicija.

Plan je uradio Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, na čelu sa profesorom Miodragom Ralevićem.

Mnogi tvrde da su tim DUP-om Bečići pretvoreni u građevinsko ruglo, a činjenica da njime nije propisana spratnost kao obavezujući već preporučeni parametar, govori da su se gradili soliteri gdje im nije mjesto.

Inspektorka je u zapisniku utvrdila da Arhitektonski fakultet, koji je bio podizvođač, nije mogao da izradi planski dokument, jer nije zaključen ugovor o tome.

“Odluka o izradi planskog dokumenta DUP ‘Bečići’ donijeta je 9. februara 2006. Predsjednik Opštine Budva je 12. decembra 2007. donio odluku o formiranju komisije za stručnu ocjenu. Opština je sklopila ugovor o izradi DUP-a sa ‘Lego company’, odnosno ‘AG Infoplan’ poslovna jedinica Budva. Opštinska Agencija za planiranje prostora kao nosilac poslova je dostavila radnu verziju nacrta plana, da bi 4. februara 2008. stručna komisija donijela zaključak kojim je predložila predsjedniku Opštine da radnu verziju utvrdi kao nacrt i proslijedi i stavi ga u dalju proceduru”, piše u zapisniku u koji su “Vijesti” imale uvid.

Inspektorka je konstatovala da je “Lego company” kao podizvođača u izradi planskog dokumenta angažovala Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, ali da ugovora nema u Agenciji za prostorno planiranje.

Navela je i da nije potpisan tabelarni prikaz primjedbi i sugestija koje su građani imali na DUP tokom javne rasprave.

“Stručnu ocjenu komisije o prihvatljivosti primjedbi i sugestija iz izvještaja o javnoj raspravi ne posjeduju u Agenciji za planiranje prostora, a bila je potrebna u postupku izrade prema Zakonu o planiranju i uređenju prostora i na osnovu kojeg je nosilac izrade plana bio dužan da u nacrt planskog dokumenta ugradi sve predloge i mišljenja“, piše u inspekcijskom zapisniku.

Konstatuje se da je uprkos svemu Ministarstvo uređenja prostora krajem decembra 2008. dalo saglasnost na planski dokument.

Skupština opštine Budva, glasovima tadašnje koalicije na čelu sa DPS-om, DUP “Bečići” je usvojila 30. decembra.

Prethodna vlast povjerila je Ralevićevoj agenciji “Dea home” da uradi izmjene i dopune DUP-a “Bečići”, kojima je planirana još intenzivnija gradnja - čak 3,3 miliona kvadrata stambeno-poslovnih i hotelskih kapaciteta.

Nova gradska uprava raskinula je ugovor sa Ralevićevom agencijom i odbila njegovo plansko rješenje, kojim je bilo predviđeno trostruko više kvadrata nego što je zacrtano Generalnim urbanističkim planom.

Krapović: Urbanistički zločin; Ralević: Ispoštovao sam struku

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović u martu je raskinuo ugovor sa Ralevićevom firmom koja je radila izmjene i dopune DUP-a “Bečići”, Prostornog plana Budve i Urbanističkog projekta Zavala.

“Ralević je potpisnik tri najveća koruptivna plana - detaljnih planova centra Budve, centra Petrovca i Bečića, čime je napravio najveći urbanistički zločin. Tvorac urbanističkog haosa, čije posljedice trpimo i tek ćemo trpjeti, trajno je uništio najvrednije resurse na području naše opštine. Sinonim svega protiv čega smo se godinama borili, još kao dio građanskih inicijativa, kada smo željeli da stavimo van snage DUP-ove koje je tadašnja DPS vlast donijela. Raleviću je sada definitivno zabranjeno da bilo šta planira po Budvi, ali ćemo se potruditi da saniramo ono što je već učinjeno i spriječimo da se realizuju brojni megalomanski projekti ucrtani u planovima”, kazao je tada Krapović.

Ralević je u više navrata isticao da je ispoštovao “sve elemente struke” prilikom izrade planskih dokumenata.

Bonus video: