Karlekar: Ako nivo slobode medija nastavi da pada, ugrozićete odnose sa Zapadom

“Ovo je prvi put otkada smo uključlili CG u izvještaj da imamo pad"
56 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2014. 16:54h

Napori Crne Gore da se pridruži EU i ima dobre odnose sa Zapadom mogu biti ugroženi ako se ne poveća nivo slobode medija, ocijenila je Karin Karlekar, koautorka globalnog izvještaja o slobodi medija koju Fridom Haus objavljuje svake godine uoči 3. maja, međunarodnog dana slobode medija.

Crna Gora se prvi put našla u globalnom izvještaju Fridom Hausa, koji prati najznačajnije promjene u odnosu na prethodnu godinu i koji će biti objavljen danas, zato što je to najveći pad u regionu Jugoistočne Evrope.

“Obično vidimo jedan ili dva boda promjene ali ovo je prvi put otkada smo uključlili Crnu Goru u izvještaj da imamo pad od tri poena”, rekla je Karlekar “Vijestima”.

Zašto je smanjen rejting slobode medija u Crnoj Gori?

Pao je zbog eskalacije fizičkih napada i napada na medije, bilo je priličan broj napada na Vijesti, i to je jedan od ključnih uzroka naše zabrinutosti jer dolazi nakon niza napada prethodnih godina koji nijesu bili propisno istraživani niti kažnjeni.

Vidjeli smo i sve veću zvaničnu negativnu retoriku premijera Đukanovića. Jedan od glavnih razloga za zabrinutost je što na najvišim nivoima vlasti imamo negativne izjave protiv medija uopšte.

Primijetili smo i korišćenje oglašavanja kao alata za kažnjavanje nezavisnih medija od strane vlasti. To je malo suptilnija prijetnja ali se sve više koristi u nizu zemalja protiv nezavisnih medija. Te medije vlast percipira kao opozicione ili one koji ne slijede liniju vlasti, pa ih ugrožava uskraćivanjem oglašavanja. I to, čini se, eskalira tokom godina u Crnoj Gori.

Šta treba uraditi da se situacija poboljša?

Što se tiče napada na novinare, treba podržati rad komisije za praćenje istraga napada na novinare, ali i policija i tužilaštvo treba da istraže i gone počinioce ovih napada. To bi pomioglo da se ovaj trend nekažnjivosti zaustavi.

Treba izvršiti pritisak na vlast i reći joj da su njeni napori da se pridruži EU i održava dobre ekonomske i političke odnose sa SAD i članicama EU ugroženi dok nivo slobode medija pada. To smo vidjeli u nizu zemalja. Veći nivo slobode štampe vodi većoj odgovornosti i transparentnosti i veoma je važno da se u snažnoj demokratiji poštuje slobodu medija i kritičko mišljenje u medijima.

Zašto su nezavisni mediji na meti?

Pored Vijesti, imate napade na ostale nezavisne štampane mediji Dan i Monitor, i generalno svi medij koji dovodi u pitanje stavove vlasti ili se bavi istraživačkim izvještavanjem o osjetljivim pitanjima, meta su napada. To nije iznenađenje, jer dok ovakvi mediji objavljuju istraživačke priče, ispituju veze vlasti i organizovanog kriminala, onda vlast pokušava da se obračuna sa takvim medijima.

To nije iznenađujuća dinamika, jer novinari poput vaših rade dobar posao i obezbjeđuju kontrolu moćnih i drže vlast pod lupom. Ali veoma je zabrinjavajući pad Crne Gore jer je najveći u Jugoistočnoj Evropi. Mi ćemo sigurno to pomno pratiti i isticati. M.J.

Bonus video: