Krivokapić: Socijalna država i solidarnost su temelj Ustava Crne Gore

Po njegovim navodima, društvo ne može biti prepušteno isključivo zakonitostima slobodnog tržišta
5 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.04.2014. 17:19h

Radnički narod je svojim rukama i znanjem dizao i gradio našu domovinu Crnu Goru. Uporedimo li koliko je stvoreno od 1945. do devedesetih, sa onim u posljednjih 20 godina, jasno je da nijesmo dostojni dostignuća prethodnih generacija, ističe se u Prvomajskom proglasu predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića.

"Pouzdan saveznik crnogorskom razvoju i evroatlanskom putu jeste razvoj i stvaranje nove vrijednosti. Ekonomija rasprodaje može stvoriti trenutan privid zadovoljstva, ali dugoročno uništava budućnost naše djece", poručio je Krivokapić svim građanima kao i čelnicima i članovima crnogorskih sindikata.

Po njegovim navodima, društvo ne može biti prepušteno isključivo zakonitostima slobodnog tržišta.

"Koncept socijalizma za bogate i kapitalizma za siromašne ne možemo prihvatiti, kao što ne možemo prihvatiti ni logiku da je država dobra samo kada socijalizuje gubitke vlasnika krupnog kapitala, ali ne i onda kada socijalnim davanjima i redistribucijom nastoji zaštititi ugrožene slojeve stanovništva", ističe Krivokapić.

Po njegovim riječima socijalna država i solidarnost, koje društvo štite od posljedica tržišnih devijacija i pohlepe, ali koje nastoje da eliminišu i uzroke takvih pojava, u samom su temelju crnogorskog Ustava, a Crna Gora je opstala na tradiciji solidarnosti.

"Tačno je, prošli smo kroz teška vremena, i tačno je da smo uradili puno svi zajedno, posebno od obnove nezavisnosti, ali u dalje pobjede možemo samo radom. Danas je pred Crnom Gorom izazov da očuva dostignuto kao i da bude posvećena punom poštovanju i uvažavanju radničkih prava", zaključuje se u proglasu.

Bonus video: